Hoppa till huvudinnehåll
 

Europa för medborgarna

Bidraget syftar till att främja demokratisk delaktighet bland EU:s medborgare och att stimulera till reflektion om EU:s historia och framtid.

Uppgifterna som anges om sista ansökningsdag i filmen stämmer inte längre, korrekta datum anges i dokumentet ”Deadlines 2019-2020” som finns under ”Dokument” på denna sida.

Syfte med bidraget

EU-programmet Europa för medborgarna syftar till att främja demokratisk delaktighet bland EU:s medborgare. Programmet ska också stimulera till reflektion om EU:s historia och framtid samtidigt som det ska visa den mångfald som finns i EU.

Ansökningstider

PROGRAMOMRÅDE PROJEKT SOM STARTAR MELLAN SISTA ANSÖKNINGSDAG
Europeisk hågkomst 1 september 2020 - 28 februari 2021 4 februari 2020
Demokratisk delaktighet och engagemang: Vänortssamarbete 1 juli 2020 - 31 mars 2021 4 februari 2020

Demokratisk delaktighet och engagemang: Nätverk av städer

1 september 2020 - 28 februari 2021 3 mars 2020
Demokratisk delaktighet och engagemang: Vänortssamarbete 1 februari 2021 - 31 oktober 2021 1 september 2020
Demokratisk delaktighet och engagemang: Nätverk av städer samt projekt för det civila samhället 1 mars 2021 - 31 augusti 2021 1 september 2020

 

Ansökan görs hos det centrala programkontoret EACEA i Bryssel. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors roll är att sprida information om programmet och stödja organisationer i ansökningsprocessen. Kom ihåg att registrera er organisationen i en separat databas innan ni gör ansökan. Det är viktigt att ni inte påbörjar ert projekt innan ni har fått beslut om att ni får bidrag och innan ni har skrivit under ett kontrakt. Detta för att ni ska vara säkra på att ni får tillbaka era kostnader. 

Registrera din organisation på EU-kommissionens webbplats 

Ansökan hos EACEA   

Målgrupper

Bidraget kan sökas för internationella samarbeten mellan kommuner, ideella organisationer och andra aktörer.

Olika målgrupper kan söka bidrag för olika delprogram. Till exempel kan dessa söka bidrag:

Kommuner, landsting, ideella organisationer, forskningsinstitut, organisationer för överlevande, museer, städer, vänortskommittéer, utbildnings-, kultur- och forskningsorganisationer samt regionala myndigheter, vänortskommittéer eller ideella organisationer som företräder en kommun.

Programområden

Europa för medborgarna är uppdelat i två programområden: Europeisk hågkomst och Demokratisk delaktighet och engagemang. Programområdet Demokratisk delaktighet och engagemang innehåller tre olika åtgärder: vänortssamarbete, nätverk av städer och projekt för det civila samhället.

Till bidraget Europeisk hågkomst

Till bidraget Demokratisk delaktighet och engagemang

Har ni en projektidé?

Om ni vill diskutera er projektidé eller ansökan är ni välkomna att kontakta oss. För att vi ska kunna ge så bra stöd som möjligt ber vi er fylla i och skicka in formuläret Beskrivning av projektidé till oss per e-post senast senast 7 dagar innan deadline för ansökningsrundan. Läs först igenom programhandledningen innan ni skickar in formuläret!

Beskrivning av projektidé

Letar ni efter projektpartners?

Sök samarbetspartner i Search Partner database

Search Partner database samlar partnerförfrågningar i Europa. 

Som nationell kontaktpunkt för Europa för Medborgarna kan vi underlätta er partnersökning. Fyll i formuläret för partnerförfrågan och skicka till oss så sprider vi förfrågan via vårt nätverk av europeiska kontaktpunkter för Europa för Medborgarna. 

Formulär partnerförfrågan, word, engelska