Hoppa till huvudinnehåll
 
Erasmus+
Europeiska Solidaritetskåren
Finansieras av Europeiska unionen

Innan ni ansöker om EU-bidrag

För att kunna söka bidrag inom Erasmus+ eller Europeiska solidaritetskåren måste ni först skapa ett användarkonto och registrera er organisation i EU-kommissionens databas, Organisation Registration System. En organisation behöver bara registreras en gång och registreringen gäller under hela programperioden, det vill säga till och med 2027.

Vem som registrerar sig

Alla organisationer som ska delta i ett projekt ska vara registrerade. En organisation kan till exempel vara ett företag, en förening eller en kommun. Den som registrerar organisationen behöver inte vara organisationens kontaktperson i ansökan. Till exempel kommuner ska ha ett enda OID-nummer men kommer ofta att ha många projekt med olika kontaktpersoner.

Så här gör du för att registrera din organisation

1. Skapa ett användarkonto

Skapa ett EU-login

2. Registrera organisationen

För att kunna ansöka behövs en kod, Organisation ID (OID). För att få koden registrerar ni uppgifter om er organisation i databasen Organisation Registration system. Har ni ett OID-nummer sedan tidigare har era uppgifter förts över till databasen automatiskt. Med hjälp av ert gamla PIC-nummer kan ni lätt söka upp er nya OID-kod. Uppgifterna i databasen läggs automatiskt in i er ansökan. Se därför till att informationen är uppdaterad och korrekt innan ni börjar fylla i ansökningsformuläret. För att er OID ska godkännas måste alla organisationer och kommuner ladda upp två formulär i databasen, "Rättssubjekt" (Legal Entity Form) och "Bankuppgifter" (Financial Identification).

Organisation Registration system

Hjälp att fylla i fält i databasen

I databasen Europa Authentication Service (ECAS) finns olika fält som ska fyllas i. Nedan har vi listat de fält vi får flest frågor om:
 

  •   Organisation type – det är viktigt att välja vilken typ av organisation ni är. Gå till rutan där ni väljer Framework Programme, välj fliken EAC och välj typ av organisation.
  •   Business Registration Number – ange ert organisationsnummer eller "not applicable".
  •   VAT-kod – är ingen obligatorisk uppgift. Det går bra att skriva "not applicable".
  •   Registration Authority – om ni inte vet, skriv "not applicable".
  •   Legal Form – går att välja "Unknown" eller lämnas fritt.
  •   Contact – organisationens kontaktperson.
  •   LEAR – används endast vid centraliserade ansökningar som skickas direkt till EU-kommissionen.