Hoppa till huvudinnehåll
 

Projektexempel - ESCAPE The Phobia

Vad kan man lära sig genom att uppleva? Den ideella organisationen Awesome People arbetar med att stärka människor genom lärandeaktiviteter för att skapa en bättre värld för sig själva, för andra och för planeten. De sökte och fick nästan 850 000 kronor i projektbidrag från MUCF till sitt projekt ”ESCAPE The Phobia”.

Ungdomar som håller upp skyltar om att de klarat olika utmaningar i Awesome peoples escape rum.
Foto: Mimmi Johansson

Målet med projektet var att minska främlingsfientlighet och intolerans bland unga samt ge lärare och ungdomsledare innovativa verktyg för detta.

I projektet utvecklades och testades bland annat tre lärande, portabla escape rum (ett lagbaserade spel där spelarna upptäcker ledtrådar, löser pussel och utför uppgifter för att uppnå ett specifikt mål på en begränsad tid) om islamofobi, homofobi och afrofobi baserat på studier av fobierna. Studierna användes för att bestämma lärandemål och reflektionspass för de olika rummen.

Knutet till rummen tog man också fram en workshop om främlingsfientlighet och rasism som passar att genomföra för grupper på 10-30 deltagare. Dessutom tog man fram ett antal podcastavsnitt om fobierna.

Vi ställde några frågor till Karin Wouda, grundare och verksamhetsansvarig för Awesome People. Hon berättade att den främsta framgångsfaktorn i projektet har varit de lärande escape rummen som utvecklats i projektet. 

– Det engagerar spelarna som diskuterar och lär sig mer om de här fobierna som är vanliga i Sverige. De är viktiga att ta upp, speciellt i skolan. Vi har fått väldigt positiv feedback både från elever, lärare och allmänhet. Det är ju helt fantastiskt att man på 30 min kan förändra människors attityder och öka kunskaper! 

– Den största utmaningen i projektet var att hinna med alla delar och att inse att skolbesöken som genomfördes först i slutet var så uppskattade. Som tur var kunde vi söka nya medel och genomför nu ESCAPE the phobia 2.0 där vi i stort sett enbart åker runt i Sverige och gör skolbesök.

Skolbesöken pågår fram till december 2022 och Karin konstaterar att det vore roligt att kunna fortsätta använda projektresultaten både i den egna verksamheten och sprida konceptet vidare till fler, både nationellt och internationellt.

Här hittar du mer information om Awesome People och projektet