Mötesplatser för unga hbtqi-personer
Fritiden är betydelsefull och det finns behov av trygga mötesplatser för unga hbtqi-personer. Här hittar du kunskap som hjälper er att välkomna alla unga.

Ny kunskap om mötesplatser för unga hbtqi-personer
En fjärdedel av unga hbtqi-personer har avstått från att delta i fritidsaktiviteter av rädsla för att bli dåligt bemötta. 2019 fick MUCF i uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtqi-personer. Ta gärna del av del av rapporterna:
- Slutrapport: Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtqi-personer: Slutrapporten presenterar arbetet med regeringsuppdraget att stärka förutsättningarna för att skapa mötesplatser för unga hbtqi-personer. Rapporten innehåller
- en redogörelse för myndighetens arbete med det nya statsbidraget för insatser som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer
- en modell till stöd för samverkan mellan aktörer från offentlig sektor och civilsamhället
- beskrivning av myndighetens kompetensutvecklingsinsatser för aktörer som driver eller vill starta upp mötesplatser för unga hbtqi-personer
- nytt kunskapsunderlag från öppen fritid och hbtqi-mötesplatser från årets nationella enkätundersökning
- förslag och bedömningar gällande framtida insatser.
- Delrapport 2: Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer. Rapporten innehåller bland annat en intervjustudie med unga hbtq-personer och en uppdaterad kartläggning över befintliga mötesplatser för gruppen.
- Delrapport 1: Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer. Rapporten innehåller en kunskapsöversikt av unga hbtq-personers fritid, kartläggning av befintliga mötesplatser för unga hbtq-personer och intervjuer med aktörer som driver mötesplatser för gruppen.
Stödmaterial för dig i öppen fritidsverksamhet
Öppna fritidsverksamheten – om normer, hbtq och inkludering riktar sig till fritidsledare och chefer för öppen fritidsverksamhet. Här samlar vi kunskap om arbetssätt som skapar trygghet och främjar unga hbtq-personers deltagande.
- Grundläggande kunskap om normer kring kön och sexualitet
- Bemötandetips
- Tips på sätt att arbeta normmedvetet och hbtqi-inkluderande med aktiviteter, marknadsföring med mera
- Tips för dig som vill starta en riktad verksamhet för unga hbtqi-personer
- Metoder för att hantera svåra situationer, exempelvis förekomst av kränkningar
- Poster att sätta upp i personalrummet eller verksamheten
Erfarenheter från andra verksamheter
Ung i Halmstad erbjuder träffar för personer mellan 12-25 år som identifierar sig som HBTQ+. Sommaren 2018 fick fyra deltagare möjlighet att delta i ett Erasmus+ utbyte med fokus på HBTQ+ och jämlikhetsfrågor ur ett interkulturellt perspektiv. Nedan finns korta filmer där ledare och deltagare berättar hur verksamheten startade, vad den betyder för de unga och om utbytet.