Hoppa till huvudinnehåll
 

Skolval vid allmänna val

MUCF har fått ett skolvalsuppdrag i samband med valet till Europaparlamentet den 9 juni. Skolvalet är öppet för alla högstadie- och gymnasieskolor i Sverige och är därigenom en av Sveriges största demokratisatsningar. Vid senaste skolvalet inför riksdagsvalet 2022 deltog 500 000 elever. 

Anmäl din skola till EU-skolvalet 2024 senast den 21 mars. På sidan kan du även se redan anmälda skolor. Det går att genomföra skolval under perioden 15 april till 31 maj (vecka 16-22).  

MUCF förser anmälda skolor med valpaket som innehåller bland annat valsedlar, valurna och information inför, under och efter skolvalet.  

I vår digitala kickoff för EU-skolvalet berättar vi mer om varför unga behöver lära sig om EU och hur EU-skolvalet går till. 

Vill du ha information om skolval via e-post, meddela det till skolval@mucf.se

Hand som lägger ner valsedel i valurna

Jämför resultat i Skolval

När resultatet i Skolval har kommit kommer du att kunna jämföra ert resultat med andra skolors. Om du vill se hur det går till kan du kolla resultatet i Skolval 2022. Välkommen att söka och jämföra mellan län, kommuner och skolor! 

Bild på valsedlar i bakgrunden och texten Resultat

Tillgänglighet i skolval

I Skolval är det viktigt att alla elever ska få vara med. Här har vi samlat information på lättläst svenska och tips på fler källor till elever och personal inom anpassad skolgång. 

Bild på hand som lägger ner valsedel i valurna

Röster om skolval, EU och demokrati

Kristina Hrbinic, verksamhetsansvarig på Europa Direkt Lund, berättar varför hon tycker det är viktigt att skolor anmäler sig till EU-skolvalet.

 

Röster om skolval, EU och demokrati

Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, delar med sig av sina tankar kring varför det är viktigt att lära sig om EU i skolan.