Hoppa till huvudinnehåll
 

Nordbuk

Nordbuk är Nordiska ministerrådets rådgivande och samordnande insats i nordiska och internationella barn- och ungdomspolitiska frågor. MUCF är Sveriges representant i Nordbuk.

Nordiska ministerrådets rådgivande instans

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor representerar Sverige i Nordiska barn- och ungdomskommittén, Nordbuk, tillsammans med en ungdomsrepresentant från och med 2012. Ungdomsrepresentanten kommer från LSU, Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer. År 2013 var Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors representant ordförande i Nordbuk och representanten från LSU var vice ordförande.

Nordbuk är Nordiska ministerrådets rådgivande och samordnande instans i nordiska och internationella barn- och ungdomspolitiska frågor. I Nordbuk sitter ungdoms- och myndighetsrepresentanter från de fem nordiska länderna samt från de självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland.

Nordbuks viktigaste uppgifter är:

  • Att fördela bidrag till nordiska barn- och ungdomsorganisationer och projektstöd till nordiska barn- och ungdomsprojekt.
  • Barn- och ungdomsforskning.
  • Tvärsektoriellt arbete och stöd till särskilda projekt.
  • Att förbereda förslag på en nordisk barn- och ungdomsstrategi.

Nordbuk ligger organisatoriskt under de så kallade samarbetsministrarna – i Sverige är det Jessika Roswall som är minister för nordiskt samarbete. Nordbuk har 2–3 möten per år och det är Nordiska ministerrådet som är sekretariat.