Hoppa till huvudinnehåll
 

Nordbuk

Nordbuk är Nordiska ministerrådets rådgivande och samordnande insats i nordiska och internationella barn- och ungdomspolitiska frågor. MUCF är Sveriges representant i Nordbuk.

Nordiska ministerrådets rådgivande instans

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor representerar Sverige i Nordiska barn- och ungdomskommittén, Nordbuk, tillsammans med en ungdomsrepresentant från och med 2012. Ungdomsrepresentanten kommer från LSU, Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer. År 2013 var Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors representant ordförande i Nordbuk och representanten från LSU var vice ordförande.

Nordbuk är Nordiska ministerrådets rådgivande och samordnande instans i nordiska och internationella barn- och ungdomspolitiska frågor. I Nordbuk sitter ungdoms- och myndighetsrepresentanter från de fem nordiska länderna samt från de självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland.

Nordbuks viktigaste uppgifter är:

  • Att fördela bidrag till nordiska barn- och ungdomsorganisationer och projektstöd till nordiska barn- och ungdomsprojekt.
  • Barn- och ungdomsforskning.
  • Tvärsektoriellt arbete och stöd till särskilda projekt.
  • Att förbereda förslag på en nordisk barn- och ungdomsstrategi.

Nordbuk ligger organisatoriskt under de så kallade samarbetsministrarna – i Sverige är det Anna Hallberg som är minister för nordiskt samarbete. Nordbuk har 2–3 möten per år och det är Nordiska ministerrådet som är sekretariat.

 

MUCF är nationellt kontor för EU-programmen: