Hoppa till huvudinnehåll
 

Clone of Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv

Sveriges ungdomspolitiska mål handlar om att unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen.

Hur säkerställer ni det i din kommun eller region? På din myndighet? 

Som en hjälp på vägen till att säkra ungas demokratiska och mänskliga rättigheter, har MUCF tagit fram en modell som beskriver ett Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv. Ska du eller din organisation ta ett beslut eller genomföra en insats som rör unga i åldern 13-25 år, ska modellens sex olika delar alltid beaktas. 

Genom att utgå från ett Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv respekterar ni ungas rättigheter, får bättre och effektivare beslut som stärker demokratin.  

Symbol för Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv, som liknar ett öga

Varför är ett Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv viktigt?

Gör vårt självskattningstest!

Hur bra är din kommun, region eller myndighet på att ha ett rättighetsbaserat ungdomsperspektiv? Gör vårt självskattningstest och ta reda på vad som funkar bra och mindre bra hos er!

Gå vår webbutbildning!

MUCF erbjuder kostnadsfria webbutbildningar inom en rad olika ämnen, däribland Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv. Det finns en som vänder sig till anställda i kommunal verksamhet och en till medarbetare på myndigheter. Välkommen att ta del av dem!

Aktiv styrning

Kunskap om unga

Ungdomskompetens

Kommundriven delaktighet

Ungdomsdriven delaktighet

Syn på unga

Visste du att...

... över hälften av Sveriges unga inte känner sig inkluderade i samhället?

ung person som sitter ner, blickar ut i det tomma intet och håller om sina knän som är uppdragna mot bröstet

Kontakta oss!

Har du frågor om Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv? Välkommen att kontakta Linus Wellander, utvecklingsledare på MUCF.