Hoppa till huvudinnehåll
 

MUCF-dagarna om ungas fritid

Datum/tid
-
Plats
MUCF:s YouTube-kanal

Vilka samhällsekonomiska vinster får vi med en väl fungerande fritidsverksamhet? Kan fritidsverksamheter vara en miljö där vi förebygger hedersrelaterat våld och förtryck? Det var några av frågorna vi lyfte när MUCF-dagarna 2021 hade premiär.

Program

Vi guidas genom sändningen av Lena Edring, utvecklingsledare på MUCF. 

Klockan 10-11

Under den första timmen varvas unga röster med föredrag och diskussioner inom tre teman.

  • Vilka samhällsekonomiska vinster får vi med en väl fungerande fritidsverksamhet för unga? Presentation och samtal med nationalekonom Ingvar Nilsson. Tillsammans med beteendevetare Eva Nilsson Lundmark har han på uppdrag av MUCF tagit fram en rapport med ekonomisk kalkyl. Den hjälper kommunala beslutsfattare att beräkna värdet av att förhindra ungas utanförskap genom att investera i främjande och förebyggande öppen fritidsverksamhet.
  • Hur kan vi arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck på ungas fritid? Presentation och samtal med Rajia Addo, utredare på Ramboll, Issis Melin, sakkunnig på NKT och Marwa Chebil, utvecklingsledare på MUCF. MUCF håller på att ta fram ett kunskapsunderlag till fritidsledare och andra som möter unga på deras fritid. Idag får vi ta del av preliminära resultat från en nationell enkätundersökning där vi har undersökt området hos landets öppna fritidsverksamheter. Arbetet genomförs tillsammans med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck (NKT) vid Länsstyrelsen i Östergötland. 
  • Utveckla den öppna fritids- och ungdomsverksamheten - behövs det? Med Jenny Haglund, generalsekreterare på KEKS. Runt om i Europa pågår en mängd projekt för att stärka och utveckla den öppna fritids-och ungdomsverksamheten. Både EU och Europarådet har antagit nya strategier och policydokument som visar vikten på ett kvalitativt och främjande arbete. Vi får också ta del av praktiska exempel på arbetet. Jenny Haglund berättar om dokumentet Europeiska principer och riktlinjer för lokal öppen fritids- och ungdomsverksamhet som kan användas som stöd för att säkerställa kvalitet i öppen fritids- och ungdomsverksamhet. 

PAUS

Klockan 11.15-12

Välkommen till den andra timmen och våra fördjupande föredrag. Välj mellan:

  1. Vill du veta mer om samhällsekonomiska vinster kopplade till öppen fritidsverksamhet? Nationalekonom Ingvar Nilsson fördjupar sig i resultaten från den kommande rapporten. Därefter följer ett samtal mellan Ingvar och Camila Salazar Atias, kriminolog och kunskapsområdeschef på Fryshuset. Samtalet leds av Jorge Maria Londoño, utvecklingsledare på MUCF.
  2. Vill du veta mer om hur vi kan arbeta praktiskt med att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck? Johanna Salama är grundare av den ideella organisationen FreeZone Sweden. Idag berättar hon om deras arbete. Timmen avslutas med ett panelsamtal mellan FreeZone Sweden, Riksidrottsförbundet och grundaren av Shanazis hjältar och hjältinnor Hosi Kafashi. Panelsamtalet modereras av Issis Melin, sakkunnig vid nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland. 

Praktisk information

  • Välkommen med din anmälan 
  • Kostnad? Nej, det är kostnadsfritt!
  • Du som anmäler dig får en påminnelse om och länk till sändningen via e-post dagarna innan.  

MUCF är nationellt kontor för EU-programmen: