Hoppa till huvudinnehåll
 

Skolval vid allmänna val

MUCF har fått ett skolvalsuppdrag i samband med valet till Europaparlamentet den 9 juni. Skolvalet är öppet för alla högstadie- och gymnasieskolor i Sverige och är därigenom en av Sveriges största demokratisatsningar. Vid senaste skolvalet inför riksdagsvalet 2022 deltog 500 000 elever. 

Anmäl din skola till EU-skolvalet 2024 senast den 21 mars. På sidan kan du även se redan anmälda skolor. Det går att genomföra skolval under perioden 15 april till 31 maj (vecka 16-22).  

MUCF förser anmälda skolor med valpaket som innehåller bland annat valsedlar, valurna och information inför, under och efter skolvalet.  

I vår digitala kickoff för EU-skolvalet berättar vi mer om varför unga behöver lära sig om EU och hur EU-skolvalet går till. 

Vill du ha information om skolval via e-post, meddela det till skolval@mucf.se

Hand som lägger ner valsedel i valurna

Varför ska unga rösta i EU-skolvalet?

Jakob Forssmed, socialminister, tycker att alla elever ska ta chansen att rösta i EU-skolvalet och lära sig mer om vilka frågor EU beslutar om som påverkar vår vardag i Sverige.

Varför ska unga rösta i EU-skolvalet?

Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker, uppmanar alla unga att läsa på och lära sig mer om EU och att rösta i EU-skolvalet.

Varför ska unga rösta i EU-skolvalet?

Lotta Edholm tycker att alla unga som inte fyllt 18 år ska ta chansen att rösta i EU-skolvalet och visa hur unga tänker kring Europa och vad EU:s medlemsländer ska samarbeta om.

Varför behöver unga ha kunskap om EU?

Cecilia Malmström, tidigare Sveriges EU-minister och EU-kommissionär, berättar vad hon ser som de viktigaste anledningarna till att unga behöver ha kunskap om EU.

Varför är det viktigt att skolor anmäler sig till EU-skolvalet?

Morgan Johansson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, berättar varför han tycker det är viktigt att skolor anmäler sig till EU-skolvalet.

Hur har unga påverkat EU?

Lars Danielsson, tidigare Sveriges EU-ambassadör, berättar om hur unga har påverkat EU.

Jämför resultat i Skolval

När resultatet i Skolval har kommit kommer du att kunna jämföra ert resultat med andra skolors. Om du vill se hur det går till kan du kolla resultatet i Skolval 2022. Välkommen att söka och jämföra mellan län, kommuner och skolor! 

Bild på valsedlar i bakgrunden och texten Resultat

Demokratimentorsnätverket

Tillsammans med lärare och skolledare som demokratimentorer, driver MUCF i samverkan med Skolverket, Forum för levande historia och elevorganisationerna Elevernas riksförbund, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd ett demokratimentorsnätverk.

Bild på Demokratimentorsnätverket

Varför ska skolor anmäla sig till EU-skolvalet?

Kristina Hrbinic, verksamhetsansvarig på Europa Direkt Lund, berättar varför hon tycker det är viktigt att skolor anmäler sig till EU-skolvalet.

 

Varför är det viktigt att unga lär sig om EU i skolan?

Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, delar med sig av sina tankar kring varför det är viktigt att lära sig om EU i skolan.

Vad har deltagandet i tidigare skolval gett dig?

Elio Martorelli Nilsson, student och eventchef på EU-akademin, berättar vad hans deltagande som elev i förra EU-skolvalet gav honom för insikter.