Hoppa till huvudinnehåll
 

Prata politik

Ett metodmaterial om demokratiska samtal i skolan

Politisk information finns överallt, även i skolan. Skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag som bland annat handlar om att förmedla kunskap om samhälle och politik, att elever ges möjlighet att öva på demokratiska arbetssätt och förstå att de har rätt till inflytande och delaktighet.

För partier och andra föreningar är skolan också en viktig plats för att nå unga med sina budskap, locka nya medlemmar eller röster. Framförallt när det är valår. Kanske är det i skolan som en elev för första gången träffar en kommunpolitiker, en annan ung människa som valt att engagera sig politiskt eller lär sig om hur samhället fungerar och vilka rättigheter de har enligt barnkonventionen.

Som en hjälp på vägen för demokratiska samtal i skolan, har MUCF tagit fram Prata politik. Den första utgåvan kom 2014. 2018 reviderades den. Här finns tips och idéer på

  • vad ni behöver tänka på före ert arbete med demokratiska samtal i skolan
  • hur ni kan genomföra olika övningar och aktiviteter med eller utan politiska partier eller ungdomsförbund
  • hur ert arbete kan utvärderas och följas upp. 

Här finns också beskrivningar av skolans demokratiska uppdrag och en hel del goda råd och tankar från Sveriges elevkårer, Elevernas riksförbund och Emma Arneback som är docent i pedagogik vid Örebro universitet.

Prata politik finns även på engelska!