MUCF-dagarna 2023: Ingen ung utanför
I Sverige finns 140 000 unga som varken arbetar eller studerar. På årets MUCF-dagarna pratar vi om människorna bakom siffran och hur vi tillsammans kan förändra situationen för dessa unga och ge dem goda möjligheter till en bra framtid.
Den 29 - 30 november fokuserar vi på Unga som varken arbetar eller studerar under de årliga MUCF-dagarna. Det blir två dagar fulla med kunskap, metoder och verktyg om hur vi kan arbeta för att unga inte hamnar i utanförskap. Vi bjuder också på samtal med gäster och MUCF:s medarbetare samt möjlighet till fördjupning i utvalda ämnen.
Anmälan
-
29 november, klockan 10.00-14.00, sänder vi konferensen digitalt, konferensen är kostnadsfri.
-
30 november, klockan 09.00-15.00, träffas vi live på Courtyard by Marriott Stockholm. Vi tar en avgift på 550 kr för att delta den här dagen. OBS! Anmälan är bindande och avgiften återbetalas endast om godkänt läkarintyg kan uppvisas. Platsen kan vid behov ersättas av annan person. Anmäl dig senast 10 november 2023.
Anmälan till konferensen 29:e november
Anmälan till konferensen 30:e november
Konferensen kommer att bjuda på många viktiga gäster som ger sina olika perspektiv på unga som varken arbetar eller studerar. Se nedan för att lära känna våra gäster lite mer.

Carolina Klüft ger sitt och Generation pep:s perspektiv på vikten av ungas hälsa och aktiva fritid för att utvecklas, skapa positiva sammanhang och skapa förutsättningar samt de långsiktiga vinsterna med ett aktivt och hälsosamt liv. Ett viktigt perspektiv då en god hälsa skapar förutsättningar för att övriga delar av livet ska fungera och möjliggöra att unga kommer i studier och/eller arbete långsiktigt.
Medverkar digitalt den 29 november.

Hör forskarna Renate Minas och Tomas Korpi från Stockholms universitet, berätta om sin studie "Bortom goda exempel – analyser av kommunala variationer i insatser för unga som varken arbetar eller studerar", som syftar till att kartlägga vilka insatser som erbjuds inom kommunerna för unga som idag står utanför arbete och utan utbildningsplats.
Medverkar digitalt den 29 november.

Världen automatiseras i realtid – med konsekvensen att hundratals miljoner människor kommer att förlora sina jobb de närmsta åren. Samtidigt kommer AI-revolutionen att ge oss nya vinnare. Nicklas Hermansson, mediepionjären och AI-expert på Aftonbladet, SVT och tidningen Chef berättar mer om superkrafterna som krävs framåt – och hur unga får dem.
Medverkar live i Stockholm den 30 november.

Frida Jansson, forskare och docent i folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, presenterar sin forskning om betydelsen av att arbeta med samskapande (snarare än standardiserade) och kapabilitetsbyggande (snarare än enbart kompetenshöjande) processer genom mellanmänskliga möten. Hon utgår från idén om att en relationell välfärd är en möjlig och viktig väg framåt för att stötta unga som varken arbetar eller studerar.
Medverkar live i Stockholm den 30 november.
I sin föreläsning ”Med idrotten som handlingskraft” delar bröderna Michel och Patrick Tornéus med sig av berättelser om uppväxten i Botkyrka och av deras resa från utanförskap till elitidrottens stora arenor. Vad som fick dem att förstå idrottens viktiga roll som plantskola för det goda samhället. Och hur det kollektiva engagemanget kan bidra till att färre hamnar i utanförskap.
Medverkar live i Stockholm den 30 november.
Paneldebatt - Hur vi får med unga som varken arbetar eller studerar?
Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF
Peter Fredriksson, generaldirektör, Skolverket
Lars Lööw, vikarierande generaldirektör, Arbetsförmedlingen
Jenny Twana, enhetschef, Myndigheten för yrkeshögskolan
Medverkar live i Stockholm den 30 november.
Programmet uppdateras kontinuerligt.