Ungdomsenkäten LUPP
LUPP är en enkät för kommuner och regioner som vill få kunskap om hur unga har det, hur de mår och vad de tycker om att leva på sin bostadsort. 2021 genomfördes LUPP i ett femtiotal kommuner och tre regioner. I höst genomförs enkäten igen och anmälan är nu stängd.
Ansökan till LUPP 2022 är stängd
I höst genomförs LUPP runt om i landet igen. Men redan nu börjar arbetet runt om i de kommuner som genom enkäten kommer att få svar på hur unga har det där de bor. Ansökan stängdes den 11 februari.
Ny uppdaterad enkät 2022
Ungdomsenkäten LUPP är ett beprövat koncept som vi vet fungerar hos många kommuner runt om i landet. Under 2021 har vi gjort en stor uppdatering av LUPP. Tillsammans med unga och forskare har vi utvecklat enkäten med frågor som på ett bättre sätt speglar dagens samhälle och som verkligen är relevanta för unga. Var med och ge unga möjligheten att svara på en uppdaterad och aktuell enkät som vi vet fungerar. Att den dessutom är kostnadsfri för er att delta i, gör LUPP unik.
Varför delta i LUPP?
Beslut som rör unga ska bygga på kunskap om unga. Ungdomsenkäten LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) är ett verktyg för att ta reda på hur ungas livssituation ser ut lokalt. Frågorna är indelade i kapitel om:
- Fritid
- Skola
- Familjen
- Hälsa
- Trygghet
- Samhälle och demokrati
- Arbete
- Framtid
Ungdomsenkäten LUPP kan användas för att:
- skaffa kunskap om unga
- underlätta eller starta ett samarbete mellan förvaltningar och verksamheter
- skaffa underlag i beslutsprocesser som rör unga
- förbättra ungas levnadsvillkor lokalt
Praktisk information
LUPP finns på fem språk: svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska.
Enkäten finns för tre olika åldersgrupper: 13-16 år, 16-19 år och 19-25 år.
Alexandra svarar på vanliga frågor om LUPP!
En av dem som jobbar med LUPP på MUCF är Alexandra Winberg. Varje år svarar hon och hennes kollegor på massor med frågor från deltagande kommuner och regioner. Nu har vi samlat några av dem på film! Hittar du inte svaret på just din fråga är du givetvis välkommen att kontakta oss via lupp@mucf.se.
- Vem ansvarar för vad?
- Vad är insamlingsinfo och vad ska finnas med där?
- Kan vi genomföra enkäten när som helst?
- Finns det möjlighet att lägga till frågor som inte redan finns med i enkäten?
- Går enkäten att genomföra både digitalt och via pappersenkät?
- Går det att pausa enkäten när man börjat svara på frågorna?
- Kan vi se hur många som svarat på enkäten under tiden den genomförs?
- När får vi våra resultat?Ska din kommun/region/stadsdel inte genomföra LUPP? Kolla in filmen, som berättar vad LUPP är och vad enkäten konkret har bidragit till! Sedan är du rustad att kontakta beslutsfattarna och visa ditt intresse för att göra enkäten. Det är din vardag det handlar om!