Hoppa till huvudinnehåll
 

Förstärkt uppdrag kring unga som varken arbetar eller studerar

Förstärkt uppdrag kring unga som varken arbetar eller studerar

MUCF har fått ett utökat uppdrag att fungera som nationell resurs för samordning och stöd i frågor om unga som varken arbetar eller studerar med särskilt fokus på psykisk ohälsa. Ett statsbidrag på 20 miljoner kommer även kunna sökas för kommuner och regioner som genomför insatser för unga som varken arbetar eller studerar.

- Vi ser väldigt positivt på det utökade uppdraget med slutmålet att minska andelen unga i utanförskap. Unga med psykisk ohälsa är en särskilt sårbar grupp vad gäller etablering på arbetsmarknaden. Att vi får förstärkning för att både kunna ta fram ytterligare kunskap, metoder och stöd till aktörer kommer att få effekt för många unga, och det är något som alla tjänar på, säger Stefan Holmgren, vikarierande generaldirektör MUCF. 

Stolta hela året – material för dig som arbetar med att förbättra villkoren för unga hbtqi-personer

Stolta hela året – material för dig som arbetar med att förbättra villkoren för unga hbtqi-personer

Alla unga i Sverige ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Nu i Pride-tider passar vi på att upplysa om levnadsvillkoren för unga hbtqi-personer och hur vi tillsammans kan påverka till det bättre – även om dessa frågor naturligtvis är precis lika viktiga året om. Här har vi samlat kunskap och material som kan vara till stöd i ditt fortsatta arbete med inkludering och hbtqi-frågor.

Fördjupad kunskap för dig som är beslutsfattare


För att kunna fatta kloka beslut som rör och inkluderar unga hbtqi-personer har vi på regeringens uppdrag bland annat tagit fram följande rapporter:

Samlat stöd för att utveckla mötesplatser för unga hbtqi-personer

Samlat stöd för att utveckla mötesplatser för unga hbtqi-personer

Antalet fysiska och digitala mötesplatser för unga hbtqi-personer i Sverige har ökat med 65 procent sedan 2020. Trots ökningen finns mötesplatser endast i 82 av Sveriges 290 kommuner. För att underlätta för mötesplatsaktörer att hitta relevant kunskap och verktyg har MUCF samlat information på en webbsida.

Nästan tre av fyra av Sveriges kommuner saknar en mötesplats för unga hbtqi-personer. Speciellt stor är bristen i landsbygdskommuner. Det visar en kartläggning från MUCF. Detta innebär att många unga hbtqi-personer fortfarande saknar en trygg plats där de kan träffa och utbyta erfarenheter med andra unga, möta trygga inkluderande vuxna och stärkas i sin identitet. Rapporter visar att unga hbtqi-personer har sämre hälsa än andra unga, det gäller framför allt den psykiska hälsan. Trygga mötesplatser och en inkluderande fritid kan vara avgörande för deras välmående.

34 procent av unga utrikes födda är inte nöjda med sin boendesituation

34 procent av unga utrikes födda är inte nöjda med sin boendesituation

2025-04-10 - 07:00

En ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, visar att de flesta unga (74 procent) är nöjda med sin bostadssituation, men att utrikes födda unga är mindre nöjda (66 procent). Utrikes födda unga anger också i högre grad att de utsatts för orättvis behandling och diskriminering när de sökt bostad än inrikes födda. Rapporten visar också att var fjärde ung i åldern 16–29 år oroar sig för att bli bostadslös.

Tidsplan för Fritidskortet

Tidsplan för Fritidskortet

Fritidskortet är regeringens planerade satsning för att fler barn och ungdomar ska få uppleva en meningsfull fritid i gemenskap med andra. På webbplatsen www.fritidskortet.se publiceras uppdaterad information löpande.

Regeringen går nu igenom remissvaren på propositionen Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra (Ds 2024:16) som presenterades sommaren 2024. 

Kommunnätverket för MUCF:s EU-program besökte Island – välkomnar gärna fler kommuner

Kommunnätverket för MUCF:s EU-program besökte Island – välkomnar gärna fler kommuner

Under 2021 startade MUCF en referensgrupp av kommuner för att undersöka vilka hinder och utmaningar som fanns för att engagera sig inom EU-programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren. Kommunnätverket etablerades formellt året därpå och har sedan dess växt till cirka 30 kommuner som är aktiva, med ännu fler som är intresserade. MUCF ordnar årliga träffar på olika platser i Sverige och i slutet av mars 2025 åkte nätverket för första gången utomlands, till Island.

Kommunnätverket för MUCF:s EU-program besökte Island.

Kommunnätverket på plats i Reykjavík. Bild: MUCF.

EU:s ungdomsprogram viktigt verktyg enligt ny rapport

EU:s ungdomsprogram viktigt verktyg enligt ny rapport

I rapporten presenteras värdefulla insikter kring ungdomars situation runt om i Europa och EU:s ungdomsprogram pekas ut som viktigt stöd till ungas medborgliga engagemang och unga med begränsade möjligheter.

32 % av deltagarna i Erasmus+ programmen för ungdomars mobilitet och 51 % av volontärerna i Europeiska solidaritetskåren var mellan 2021 och 2024 unga med begränsade möjligheter. Dessa och fler siffror går det att ta del av i den nya rapporten som EU-kommissionen släppt.

Vill du veta mer om hur unga har det i Europa? Läs rapporten på EU-kommissionens webbplats. 

Nästan varannan ung med funktionsnedsättning är inte nöjd med sin fritid – så kan du jobba för att alla unga ska ha samma möjligheter

Nästan varannan ung med funktionsnedsättning är inte nöjd med sin fritid – så kan du jobba för att alla unga ska ha samma möjligheter

Unga med funktionsnedsättning har sämre förutsättningar för både en aktiv fritid och deltagande i demokratiska processer. Bristande tillgänglighet och bristande tillgång till stöd skapar trösklar och hinder för både en meningsfull fritid och ett aktivt deltagande i demokratin för unga med funktionsnedsättning. Det visar en ny rapport från MUCF.

MUCF:s rapport Unga med funktionsnedsättning - En lägesbeskrivning av deltagande och förutsättningar inom områdena kultur och fritid samt demokratisk delaktighet belyser förutsättningar för unga med funktionsnedsättning. 

Tips till 18-åringar: Ansök om DiscoverEU resekort 2-16 april

Tips till 18-åringar: Ansök om DiscoverEU resekort 2-16 april

Nu öppnar ansökningarna för ännu en omgång av det populära resekortet DiscoverEU som riktar sig till alla 18-åringar i EU. Under tidsperioden 2-16 april 2025 är ansökan öppen för unga som är födda mellan den 1 juli 2006 och den 30 juni 2007.

DiscoverEU är en insats inom Erasmusprogrammet som ger unga möjligheten att gratis resa runt med tåg och upptäcka Europa. 

Det går att resa med vänner och det ordnas även tillfällen där man kan träffa nya vänner från hela kontinenten. Det här är en enastående chans så passa på att tipsa alla du känner!

De som väljs ut kan resa i upp till 30 dagar någon gång mellan juli 2025 och september 2026.

Läs mer om hur ansökan går till och ansök på DiscoverEU-sidan på Europeiska ungdomsportalen.

 

Material för dig inom idrottsrörelsen – så kan ni arbeta för ungas rätt till en uppväxt fri från våld

Material för dig inom idrottsrörelsen – så kan ni arbeta för ungas rätt till en uppväxt fri från våld

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett samhällsproblem som förekommer på många platser och i olika verksamheter idag. Idrottsrörelsen har en viktig roll i det våldsförebyggande arbetet och du som idrottsledare kan göra skillnad! MUCF har i samverkan med Riksidrottsförbundet tagit fram material till idrottsrörelsen som kan användas för att arbeta våldsförebyggande inom idrotten.

Idrotten är en arena där barn och unga på sin fritid möter vuxna ledare och förebilder som de känner förtroende för. Genom att ha kunskap om våld och begränsande strukturer kan ledare upptäcka när en ung person är utsatt och göra skillnad. 

Tillsammans med Riksidrottsförbundet har MUCF tagit fram material till idrottsrörelsen, som kan användas för att arbeta våldsförebyggande. Materialet består av en film, ett kunskapsunderlag och reflektionsfrågor som kan användas enskilt eller i grupp.

Prenumerera på