Hoppa till huvudinnehåll
 

FAQ - frågor och svar.

Här är några av de vanligaste frågorna ställda om Skolval 2022. Tveka inte att höra av dig till oss om du ändå inte får svar på dina frågor.

Faq

 

Hur anmäler man sig till Skolval 2022?

Anmälan till skolvalet görs på skolval.mucf.se. 

När är sista anmälningsdagen till Skolval 2022?

Anmälan är öppen till den 10 augusti.

Vi har anmält oss till skolval men behöver ändra några uppgifter – hur gör vi?

När ni anmäler er till Skolval 2022 kommer er ansökan in till oss på MUCF som manuellt granskar alla ansökningar. När vi har granskat er anmälan och godkänt den kommer de som är ansvariga arrangörer samt den ansvariga kontrollanten att få ett mejl med inloggningsuppgifter. Ni kan använda inloggningsuppgifterna för att ändra uppgifterna i er anmälan samt även längre fram för att rapportera in resultaten från ert skolval. Vill ni ändra skoluppgifter gör ni det via den här länken: https://www3.mucf.se/skolval2022/LoginToSchool.do.

Om ni inte hittar era inloggningsuppgifter kan ni höra av er till skolval@mucf.se

Det vi kollar på vid ansökan är att ni har tre olika personer anmälda i respektive roll som ansvarig lärare, ansvarig elev och ansvarig kontrollant, samt att skolan ni har anmält existerar. Om några oklarheter uppstår hör vi av er till er. Anmälan diskvalificeras alltså inte om någon uppgift inte verkar vara korrekt.

Hur rapporterar jag in resultaten från skolval?

Ni rapporterar in era skolvalsresultat genom de inloggningsuppgifter som ni får när vi godkänt er anmälan till Skolval 2022. Länken för att logga in och rapportera in era resultat hittar ni här: https://www3.mucf.se/skolval2022/LogInToReportElectionResult.do.

Hur får man tillgång till valsedlar och annat material inför skolvalet?

Valsedlar och annat material skickas ut till din skola i ett valpaket, om du har anmält din skola innan 30 april får du under våren även ett startpaket till din skola. Den röstande delen av skolval sker mellan den 17 augusti – 7 september, valpaketet levereras till er skola innan 17 augusti.

Valpaketet innehåller exempelvis instruktioner för att genomföra skolvalet, valsedlar, valkuvert och valurnor.

Skolor som är anmälda efter 30 april får material från startpaketet och valpaketet i ett och samma paket, startpaketet innehåller bland annat en rollbeskrivning och ett arrangörshäfte. Materialet från startpaketet finns även att ladda ner här och materialet från valpaketet finns att ladda ner här.

Jag kan inte anmäla min skola för vår postadress hittas inte. Vad gör jag?

Skicka ditt postnummer till oss så lägger vi in det i systemet och meddelar dig när du kan anmäla din skola. Alla postnummer finns inte med i vårt system, det kan därför förekomma adresser som inte systemet känner igen.

Vad innebär det att delta i Skolval 2022?

Genom skolval ger du ungdomar i årskurs 7-9 i grundskolan och elever i gymnasiet möjlighet att lära sig mer om, genom och för demokrati, och vi har sett till att göra det riktigt enkelt att delta! Det enda du behöver göra för att delta i Skolval 2022 är att anmäla din skola. Det gör du genom den här länken: https://www3.mucf.se/skolval2022/RegistreraSkola.do

När du har anmält dig sköter vi på MUCF resten. Vi ser till att ni får tillgång till material genom vårt Demokratipaket till skolan som kan användas i skolan som en förberedelse inför den röstande delen av skolval. Vi ser till att skicka ut all information och allt material ni behöver för att kunna delta i skolval, genom vårt nyhetsbrev, vårt startpaket och vårt valpaket. Det är genom valpaketet ni får tillgång till material som ska användas under valdagen, exempelvis valsedlar valkuvert. Dessutom finns vi självklart alltid tillgängliga via mejl eller telefon om ni skulle ha några frågor eller vill ha tips. 

För er skolor som är med i skolvalet kommer vi också att anordna erfarenhetsträffar. Mer om det hittar du längst ner på vår sida.

Den 24 februari kl. 10-11 hade vi en kick-off för skolval genom en digital sändning ”MUCF idag”. Där svarar vi på frågor som: Varför är Skolval 2022 viktigt? Hur funkar det? Vilka kan delta? Vilket stöd finns att få från oss under valåret? Mer information och möjlighet att se sändningen i efterhand finns på mucf.se/mucfidag

Varför är det viktigt att delta i Skolval 2022?

Ungas delaktighet och kunskap om demokratin är viktigt för demokratins överlevnad. Ett sätt att öka ungas intresse och engagemang för demokratin och samhällsfrågor är genom Skolval 2022. Skolval 2022 ger unga en möjlighet att själva få testa på, och lära sig om, demokrati, vilket är viktigt för deras delaktighet i demokratin både under sin ungdom och i framtiden som röstberättigade medborgare.

Regeringens mål med skolval är, att så många elever som möjligt deltar i skolvalen till Sveriges riksdag och till Europaparlamentet, att stimulera till samtal om politik i skolan och att öka elevers kunskap om demokrati och möjlighet att delta i politiska processer. Genom att anmäla er till Skolval 2022 arbetar ni med dessa mål. 

Vilka viktiga datum ska man hålla koll på för Skolval 2022?

  • 10 augusti:  Anmälan till Skolval 2022 stänger.
  • 17 augusti – 7 september:  Den röstande delen av skolval äger rum.
  • 7 september: Sista datumet att rapportera in era resultat från skolval.
  • 12 september: Valvaka! Mer information om valvakan här.

Vilket stöd kan jag få i att genomföra Skolval 2022?

Vi på MUCF finns tillgängliga för frågor och inspiration både via mejl och telefon under hela skolvalsperioden. Det är främst Tanya Möller Forastieri, operativ ledare för Skolval 2022, och Moses Kayima, administratör för Skolval 2022, som du kommer att komma i kontakt med. Du når oss via skolval@mucf.se eller 076-654 59 94.    

Vårt demokratipaket till skolan kan användas i undervisningen när som, även efter Skolval 2022. I Demokratipaketet hittar ni tips på övningar för att prata om kontroversiella frågor i skolan, material särskilt riktat till er som är elever eller lärare i särskola och på gymnasium med yrkeslinje, vad ni kan tänka på om ni bjuder in politiska partier till debatt, och vad ni kan tänka på innan, under och efter att ni genomför skolval.

För er skolor som är med i skolvalet kommer vi också att anordna erfarenhetsträffar. 

Var kan jag hitta information om Skolval 2022?

Du kan hitta information om Skolval 2022 genom skolval.mucf.se: https://www.mucf.se/uppdrag/skolval-2022

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inte någon information. Vi kommer att skicka ett separat skolvalsnyhetsbrev till alla skolor. Hör av dig till Tanya eller Moses via skolval@mucf.se eller 076-654 59 94 så ser vi till att din mailadress skrivs upp som mottagare av nyhetsbrevet.

Vad är Demokratipaketet till skolan?

I vårt demokratipaket till skolan finns stödmaterial som ni kan använda till er undervisning. 

Det material som ingår i vårt demokratipaket till skolan är:

  • Prata politik - vänder sig främst till lärare och elever på högstadiet och gymnasiet.
  • Redaktionen - vänder sig främst till elever på gymnasienivå, men funkar också utmärkt till grundskolans senare årskurser.
  • Unik i skolan - vänder sig till elever på högstadie- och gymnasienivå. Materialet är utvecklat av Västerås stad i samverkan med MUCF.
  • Prata demokrati – finns i tre delar som vänder sig till respektive grupp, Skolledare, Elever och lärare i särskolan, och Elever och lärare i yrkesutbildningar på gymnasienivå. Prata demokrati är framtaget av Charlotta Granath, pedagog och EU-skolambassadör, på uppdrag av MUCF. 
  • Demokratihandboken - kan användas i undervisningen på högstadiet och gymnasiet, eller som stöd för att utveckla en meningsfull fritid tillsammans med unga. I december 2020 tog MUCF över rättigheterna till Demokratihandboken från Allmänna Arvsfonden. Därefter har MUCF bearbetat och uppdaterat den.  
  • Prata EU - passar utmärkt som stöd inför och i dialog om EU med unga i högstadie- och gymnasieålder.

Vad händer med resultaten av skolvalen?

Vi på MUCF tycker att det är viktigt att resultaten av skolval tas tillvara. Rösterna som inkommer från eleverna är riktiga röster och åsikter trots att de inte direkt påverkar vilka partier som styr Sverige. För att lyfta vikten av skolvalsresultaten kommer vi att hålla i en valvaka den 12 september från vår studio i Växjö. Under valvakan kommer vi att släppa de nationella resultaten av skolval, och ha reportrar ute i skolor som genomfört skolval för att höra elevernas egna tankar om valresultatet och om skolval. Vi uppmuntrar även politiker att ta skolvalsresultaten på allvar, eftersom det är en förhandsvisning av den rådande opinionen bland de som vid nästa val är förstagångsväljare. Alla skolvalsresultat, från nationell nivå ner på skolnivå, kommer också självklart att finnas tillgängliga på vår hemsida.

När ska den röstande delen av skolval ske?

Själva skolvalet kan genomföras den 17 augusti – 7 september.

Var hittar jag valresultat från tidigare skolval?

Tidigare skolvalsresultat presenteras på skolvalens respektive hemsidor. Länk till resultaten från Skolval 2018 hittar ni här: https://www3.mucf.se/skolval2018/ValresultatRiksdagG97PT2.do . Valresultatet från det senaste skolvalet till riksdagen hittas även på skolval2018.se.

MUCF är nationellt kontor för EU-programmen: