Hoppa till huvudinnehåll
 

Valpaket inför valdagen

Nu närmar sig valperioden och runt om i Sverige gör sig elever och skolpersonal redo!

Mellan den 17 augusti och den 7 september arrangeras valdag runt om på Sveriges högstadie- och gymnasieskolor. Alla som har anmält sig till Skolval 2022 får ett valpaket skickat till sig med bland annat instruktioner, valurna, valsedlar och valkuvert. Har elever på din skola behov av valsedlar i punktskrift? Ta kontakt med skolval@mucf.se så löser vi det!

Vi skickar valpaket till skolor i den ordning som ni anmält er, ju tidigare anmälan desto tidigare får ni valpaketet. Vårt mål är givetvis att alla valpaket ska vara utskickade när valperioden startar den 17 augusti. Eftersom vi inte kan råda över postgången, så är ett tips att ni som anmäler sent väljer en valdag under den senare delen av valperioden.  

Behöver ni fler affischer, ett extra protokoll eller har ni kanske tappat instruktionshäftet finns det att ladda ner här!

Vi vill också passa på att tipsa om en Checklista för tillgängliga val som Myndigheten för delaktighet har tagit fram till ordinarie riksdagsval. Här finns massor med bra tips på hur ni kan tänka för att så många elever som möjligt ska kunna delta på valdagen!

Mer material

Instruktionsfilmer

Inför terminsstarten i höst kommer vi att publicera tre instruktionsfilmer här som gärna får användas i klassrummet som en förberedelse för elever som ska rösta och/eller jobba med skolvalet. I filmerna tar vi upp följande ämne:

  • Hur går det till att rösta i ett skolval?
  • Instruktioner för dig som röstmottagare 
  • Instruktioner för dig som rösträknare

Detta finns också beskrivet på en affisch respektive i instruktionshäftet som finns med i valpaketet. Det går också bra att ladda ner via länkarna ovan!

Diplom

Varför inte uppmärksamma de elever som bidragit i arbetet med skolval med ett välförtjänt diplom? Det kan vara värdefullt att ha med sig inför kommande engagemang eller i sitt CV. 

MUCF är nationellt kontor för EU-programmen: