Hoppa till huvudinnehåll
 

Skolval 2022 i samband med riksdagsvalet!

Vi hälsar Sveriges alla högstadieskolor och gymnasieskolor välkomna till en av Sveriges största demokratisatsningar för unga! Skolval är ett sätt att förbereda elever på att rösta i ett demokratiskt val. Men även vägen till och efter valdagen har betydelse. Att vi pratar demokrati och politik i klassrummet och ger elever förutsättningar att göra medvetna val de kan stå för. Att elever vet att och hur de kan påverka i samhället här och nu.

Anmäl din skola redan idag! Det är kostnadsfritt och anmälan är öppen fram till den 10 augusti. 

Behöver du göra ändringar i din anmälan kan du logga in här! Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till skolval@mucf.se

Här kan du söka efter skolor som är anmälda till Skolval 2022. Det kan dröja några dagar mellan anmälan och att skolan syns, på grund av handläggningstid. 

Klassrumsmiljö där vi ser elever och en hand som sträcks upp.

Tre enkla steg till Skolval 2022

1. Anmäl er idag!

Ge dina elever möjligheten att göra sin röst hörd i en av Sveriges största demokratisatsningar för unga. Anmälan är öppen till den 10 augusti. Välkomna!

2. Ladda ner startpaketet

Skolor som anmälde sig innan 31 maj har fått startpaket med arrangörshäfte skickat till sig. Ni som anmäler er därefter kan ladda ner paketet här!

3. Ta emot valpaketet

Valpaketet skickas till alla anmälda skolor. Det innehåller bland annat valsedlar, valkuvert, valurna och instruktioner. Det går också att ladda ner här!

Skolval i särskolan och lättläst om skolval

I Skolval 2022 ska alla få vara med. Här finns information på lättläst svenska och tips på fler källor till elever och personal inom anpassad skolgång.

Valvaka med Skolval 2022

MUCF arrangerar för första gången en Valvaka med Skolval. Sätt ett kryss i kalendern den 12 september klockan 13-14 och följ sändningen tillsammans med dina elever från klassrummet. Välkomna!

Viktiga datum

  • 3-7 juli: Almedalen
  • 10 augusti: Anmälan stänger
  • 17 aug-7 sep: Valperiod
  • 7 sep: Röster ska vara registrerade
  • 12 sep: Valvaka
  • 23 sep: Bokmässan

Demokratipaket till skolan

För att underlätta ert demokratiarbete har MUCF tagit fram ett Demokratipaket till skolan. Ett paket som innehåller lektionsupplägg, utbildningsmaterial och lärarhandledningar. Massor med tips och idéer på hur du kan prata demokrati med unga, öka deras intresse för samhällsfrågor och förståelse för demokratiska processer. Allt är givetvis kostnadsfritt!

Aktuellt just nu

Mediekompass har samlat förslag på hur lärare kan arbeta med de 17 globala målen genom nyhetsmedier. Vi är stolta över att Skolval 2022 får representera Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen. Ta del av intervjun med Rebecka Hinn om hur skolval förbereder elever för framtiden! 

Erfarenhetsträffar för lärare och elever

Är du engagerad i Skolval 2022 och demokratifrågor på din skola? Då är du varmt välkomna att medverka på digitala erfarenhetsträffar under våren! 


Ta gärna del av erfarenhetsträffen som varit i efterhand!

Intro till Skolval 2022

Luta dig tillbaka och ta del av praktisk information, vilket stöd vi erbjuder och låt dig inspireras av olika röster om Skolval 2022!

Kontakta oss!

Du är alltid välkommen att kontakta oss via skolval@mucf.se. Här hittar du kontaktuppgifter till oss som jobbar med Skolval 2022. 

Intervjuserie: Varför Skolval?

  • # Intervju 4 med Kirsi Rutanen och Emma Lindgren, bibliotekarier på Bessemerskolan

  • # Intervju 3 med  Emilia Gustafsson, ung kommunutvecklare på Mörbylånga kommun.
  • # Intervju 2 med Susanne Brissman och Hanna Lundblad, rektorer i Karlstad kommun. 
  • # Intervju 1 med Tommy Palmberg, samhällslärare på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Skolval i Örnsköldsvik

Vi åkte norrut för att se hur gymnasieskolor och kommunen samarbetar i Skolval 2022. Möt Moniqa, Hans, Anna, Tjoerven, William och Camilla!

 

Skolverket om Skolval 2022

Skolans demokratiuppdrag kan beskrivas med orden om, genom och för. Hugo Wester från Skolverket berättar mer!

MUCF är nationellt kontor för EU-programmen: