Hoppa till huvudinnehåll
 

Skolval 2022 i samband med riksdagsvalet!

Vi hälsar Sveriges alla högstadieskolor och gymnasieskolor välkomna till en av Sveriges största demokratisatsningar för unga! Skolval är ett sätt att förbereda elever på att rösta i ett demokratiskt val. Men det handlar om mycket mer än själva valdagen. Det är också vägen till och efter valdagen som har betydelse. Att vi pratar demokrati och politik i klassrummet. Att vi ger elever förutsättningar att göra medvetna val de kan stå för. Att elever vet att och hur de kan påverka i samhället här och nu.

Anmäl din skola redan idag! Det är kostnadsfritt och anmälan är öppen fram till den 10 augusti. Ni som anmäler er innan den 31 maj får ett startpaket skickat till er skola. 

Behöver du göra ändringar i din anmälan, byta kontaktuppgifter eller uppdatera antalet elever? Det gör du enklast genom att logga in här! Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till skolval@mucf.se

Klassrumsmiljö där vi ser elever och en hand som sträcks upp.

Startpaket om skolval

Vi skickar ett startpaket till alla skolor som anmäler sig till Skolval 2022. Här kan du spana in innehållet!

Aktuellt just nu!

Tidigare i veckan skickade vi ut ett nyhetsbrev riktat till särskolan. Fick du inte det? Välkommen att ta del av det här!

Skolval i särskolan

I Skolval 2022 ska alla få vara med. Här finns information på lättläst svenska och tips på fler källor till elever och personal inom anpassad skolgång.

Erfarenhetsträffar för lärare och elever!

Är du engagerad i Skolval 2022 och demokratifrågor på din skola? Då är du varmt välkomna att medverka på digitala erfarenhetsträffar under våren! 


Ta gärna del av erfarenhetsträffen som varit i efterhand!

Viktiga datum

Demokratipaket till skolan

För att underlätta ert demokratiarbete har MUCF tagit fram ett Demokratipaket till skolan. Ett paket som innehåller lektionsupplägg, utbildningsmaterial och lärarhandledningar. Massor med tips och idéer på hur du kan prata demokrati med unga, öka deras intresse för samhällsfrågor och förståelse för demokratiska processer. Allt är givetvis kostnadsfritt!

Heja Örnsköldsvik!

Vi åkte norrut för att se hur gymnasieskolor och kommunen samarbetar i Skolval 2022. Möt Moniqa, Hans, Anna, Tjoetven, William och Camilla!

 

Kommande evenemang

Intro till Skolval 2022

Luta dig tillbaka och ta del av praktisk information, vilket stöd vi erbjuder och låt dig inspireras av olika röster om Skolval 2022!

Nyhetsbrev om skolval

Kontakta oss!

Du är alltid välkommen att kontakta oss via skolval@mucf.se. Här hittar du kontaktuppgifter till oss som jobbar med Skolval 2022. 

Intervjuserie: Varför Skolval?

  • # Intervju 2 med Susanne Brissman och Hanna Lundblad, rektorer i Karlstad kommun. 
  • # Intervju 1 med Tommy Palmberg, samhällslärare på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Europaåret för unga och Skolval 2022

Det är inte bara skolvalsår, det är även Europaåret för unga 2022 som handlar om att lyfta fram ungas betydelse i hela EU.

Europaåret för ungdomar

Skolverket om Skolval 2022

Skolans demokratiuppdrag kan beskrivas med orden om, genom och för. Hugo Wester från Skolverket berättar mer!

MUCF är nationellt kontor för EU-programmen: