Hoppa till huvudinnehåll
 

Ungas hälsa

En god och jämlik hälsa, både fysiskt och psykiskt, är en grundförutsättning för att uppnå det ungdomspolitiska målet om goda levnadsvillkor och makt att forma sina egna liv. En god hälsa är till exempel viktig för att kunna studera, arbeta och att vara en aktiv del i samhället.

Bild på två unga kvinnor som tränar boxning. Fotograf: Logan Weaver

Ungas hälsa

Våren 2021 släppte vi rapporten Goda levnadsvillkor för många, men inte för alla. I filmen tar utredare Emma Thornström upp några av de resultat som handlar om ungas hälsa.

Rätt att veta!

Möter du unga som är nya i Sverige? Då är webbutbildningen Rätt att veta något för dig! Utbildningen ger stöd för att skapa trygga och inkluderande samtal om till exempel hälsa, sex och relationer. Gå direkt till utbildningen på utbildning.mucf.se.

Unga hbtq-personers levnadsvillkor

Unga hbtq-personer är mer utsatta för diskriminering, hot och våld än andra unga och mår också sämre. Vi har regeringens uppdrag att ta reda på hur det är att vara ung hbtqi-person i Sverige idag.

Ett område vi ska titta särskilt på är utsatthet för så kallad omvändelseterapi. Vi vill veta mer om all form av utsatthet och metoder som används för att försöka ändra på en persons sexuella läggning eller könsidentitet. 

Sexuella trakasserier i utbildningsmiljöer

60 procent av tjejerna och 18 procent av killarna uppger  att de utsatts för sexuella trakasserier en eller flera gånger. Tre år efter #metoo släppte vi rapporten ”Det blir ju bara värre om jag berättar …"

Grafik med citatet "Han fotade mina ben och bara "åh, vad fina ben du har i de där strumpbyxorna" (...)

Rätt att veta erbjuder seminarier

Under 2021 utvecklar vi webbutbildningen Rätt att veta! I samband med det erbjuder vi kostnadsfria seminarier om två högaktuella ämnen:

Vill du veta mer om ungas hälsa?

På ungidag.se finns mer statistik om ungas hälsa. Välkommen dit!

MUCF, nationellt kontor för EU-programmen: