Hoppa till huvudinnehåll
 

Rätt att veta! - Våld i ungas partnerrelationer

Datum/tid:
Plats: Online, via YouTube

Under 2022 utvecklar vi utbildningspaketet Rätt att veta!. Vi erbjuder bland annat ett kostnadsfritt digitalt seminarium om våld i ungas partnerrelationer, med fokus på bemötande och samtal. Missade du sändningen? Ingen fara, det går utmärkt att ta del av i efterhand!

Våld i ungas partnerrelationer är både allvarligt och vanligt. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt och ge stora konsekvenser i den ungas liv och vardag. Du som arbetar med unga spelar en viktig roll i att förebygga, uppmärksamma och erbjuda stöd. I seminariet får du som yrkesverksam eller ideellt engagerad kunskap om hur våldet i ungas partnerrelationer ser ut, hur det skiljer sig från våld i vuxnas partnerrelationer och hur våldet kan förebyggas. Du får också konkret stöd i hur du kan bemöta och samtala med dessa unga.

Program

Programmet kan komma att justeras.

Dagens moderator är Madeleine Saldner Bergdahl, utvecklingsledare på MUCF.

8.30 – 8.40: Inledning

8.40 – 9.00: Det dolda våldet från min tonårskärlek med Elin Ribjer. Elin har erfarenhet av att leva i en destruktiv relation och driver i dag en av Sveriges största relationspoddar ”Så kan det gå”.

9.00 – 9.30: Våld i ungas partnerrelationer med Zandra Kanakaris, generalsekreterare 1000 Möjligheter.

9.30 – 09.50 Paus

9.50 – 10.15: forts. Våld i ungas partnerrelationer med Zandra Kanakaris.

10.15 – 10.45: Att tänka på i möten och samtal med unga med Zandra Kanakaris och Lena Berg, metodutvecklare och kurator på MÄN

10.45 – 10.55: Paus

10.55 – 11.05: Att ställa frågor om våldsutsatthet på rutin med Anna Palm, överläkare Kvinnosjukvården Region Västernorrland samt disputerad vid Uppsala universitet

11.05 – 11.25: Samtal om vägen framåt. Vad behöver vi alla göra? med Zandra Kanakaris, Elin Ribjer, Lena Berg

11.25-11.30: Avslutning

Seminariet arrangeras av MUCF i samverkan med 1000 Möjligheter (som driver Ungarelationer.se), MÄN (som driver Killar.se) och UMO (som driver UMO.se och Youmo.se).

Mer kunskap och stöd att ta del av och använda!

Ung Våldsam Kärlek i Sveriges Radio P1

I november har P1 Dokumentär Miniserie premiär för en ny serie som heter Våldsam Ung Kärlek. Den handlar om våld i unga relationer och sänds klockan 11.04 och publiceras på Sveriges Radios sajt.

  • 8 november: I den första delen möter vi Amar och Laura (fingerade namn) som lever i ett förhållande med både psykiskt och fysiskt våld. 
  • 15 november: Det andra avsnittet fokuserar på sexuellt våld.
  • 22 november: I den tredje och avslutande delen fokuserar vi på dem som blivit utsatta för våld i hemmet och som sedan tar våldet med sig in i sina egna kärleksrelationer.