Hoppa till huvudinnehåll
 

Fler hinder för unga i landsbygder – Så kan du arbeta i din kommun för att unga ska få det bättre

Nyhet -

En femtedel av alla unga (16-25 år) i Sverige bor i en landsbygdskommun. Unga i Sverige har generellt goda levnadsvillkor men var de växer upp spelar roll för hur de mår, lever sina liv och hur de känner sig delaktiga i samhället. Det visar en ny rapport från MUCF om ungas levnadsvillkor i landsbygder, jämfört med unga som bor i städer och storstäder.

Jobbar du med eller tar beslut om unga? Då kan rapporten Platsens betydelse – unga på landsbygd öka din kunskap om hur levnadsvillkoren skiljer sig mellan unga i landsbygder, städer och storstäder. 

Rapporten visar att unga i landsbygder möter andra hinder än unga i städer, men att de också har vissa fördelar. Bland annat visar den att unga i landsbygdskommuner har sämre möjligheter till en meningsfull fritid och kulturaktiviteter. Unga i landsbygder beskriver en frustration över att det inte finns något att göra på fritiden och att utbudet av organiserade aktiviteter är väldigt begränsat. Rapporten visar också att unga i landsbygder har svårare att ta sig till och från aktiviteter, skola och jobb. De beskriver att det kan vara en utmaning att ha ett fungerande vardagsliv och en aktiv fritid när det inte finns kollektivtrafik i närheten, eller på tider som passar. 

Rapporten visar också att:

  • unga i landsbygdskommuner har något sämre chanser att klara av grundskolan och att påbörja önskade gymnasiala och eftergymnasiala studier.
  • unga i landsbygdskommuner inte känner sig lika inkluderade och delaktiga i samhället.
  • bland fördelar för unga i landsbygdskommuner finns trygghet i närmiljön, lättare att hitta bostad och tidigare inträde på arbetsmarknaden.

Utifrån rapporten är det flera områden där det finns möjligheter att göra insatser för att skapa bättre förutsättningar för goda levnadsvillkor för alla unga. Exempelvis inom tillgång till fritids- och kulturaktiviteter, kollektivtrafik, tillgång till gymnasieskola med nationella program och ungas delaktighet och valdeltagande. Detta är viktigt för beslutsfattare i kommuner som vill göra landsbygder mer attraktiva för unga att bo i, stanna i och återvända till.

Läs mer i rapporten Platsens betydelse – Unga på landsbygd

I rapporten ser vi också att även om man trivs på sin hemort så är det många unga i landsbygder som upplever att det saknas lyhördhet för deras behov av en varierad fritid. Unga behöver se att deras behov uppmärksammas, att deras åsikter efterfrågas och att kommun och civilsamhälle har möjlighet och intresse att investera i det som är viktigt för unga.

Unga är ofta hänvisade till det som finns på hemorten. Därför är det viktigt att uppväxtorten erbjuder bra möjligheter, så att unga kan ha en fungerande och meningsfull tillvaro. Det är viktigt att de som fattar beslut som rör unga frågar vad unga själva tycker. 

Jobbar du med eller tar beslut om unga? Här nedan tipsar vi om några av de stöd och verktyg som vi på MUCF:s har och vad du kan göra för att unga i din kommun ska få det bättre. 

LUPP 

Ett sätt att låta unga komma till tals och hålla sig uppdaterad kring hur ungdomar har det i din kommun eller region är genom ungdomsenkäten LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken). Den används idag av omkring 110 kommuner och fem regioner runt om i landet. LUPP är en kostnadsfri process för att skapa delaktighet för unga på lokal nivå. Genom ungdomsenkäten tar regioner och kommuner reda på hur just deras unga mår och hur de ser på framtiden. LUPP-processen hjälper sen till att stärka kommunernas ungdomspolitiska arbete. Anmälan för att göra LUPP 2025 är nu öppen.

Läs mer och anmäl din kommun eller region till LUPP 2025 här 

Fritid

Jobbar du med eller tar beslut om ungas fritid? Här hittar du verktyg och fakta som kan vara värdefulla för dig i din yrkesroll eller ideella engagemang. Vi erbjuder kostnadsfria webbutbildningar baserade på skriftligt stödmaterial, rapporter, statistik och digitala sändningar att ta del av. Material och verktyg som kan bidra till förbättringar och utveckling för unga! 

Till mucf.se/fritid 

EU-programmen erbjuder möjligheter för unga

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott och erbjuder unga och personer som arbetar med unga möjligheter till utbyten, projekt, samarbeten och kompetensutveckling i andra länder.

Europeiska solidaritetskåren är EU:s program för att stimulera och ta tillvara ungas samhällsengagemang genom att erbjuda dem möjligheter att göra nytta i lokalsamhället och i relation till sina medmänniskor.

Läs mer om EU-programmen 

Öppen fritidsverksamhet och EU

Känner du till den europeiska ungdomspolitiken och alla spännande möjligheter som EU-samarbetet innebär för unga och som kan stärka kvaliteten i öppen fritids-och ungdomsverksamhet? 

Här kan du läsa mer om Öppen fritidsverksamhet och EU 

Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv

Webbutbildningen Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv riktar sig till dig som arbetar i en kommun. Ett rättighetsbaserat ungdomsperspektiv innebär att beakta ungas åsikter, livsvillkor, förutsättningar, rättigheter och perspektiv i frågor som rör dem. Utbildningen ger dig kunskap om detta.

Läs mer om och gå webbutbildningen Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv