Här hittar du information om regeringens stödpaket som civilsamhället kan söka för att mildra konsekvenserna av corona.
Kulturrådet har webbinarier för dig som vill söka stödHär berättas om stödet, vem som kan söka, hur blanketten fylls i och du har möjlighet att ställa frågor.
Nyhet Kulturrådet 13/1.
Regeringen har beslutat om ett stödpaket på 1 miljard kronor för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin.
Idrottsföreningar och specialidrottsförbund kan ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för andra halvåret 2020.
Riksidrottsförbundet: Kompensationsstöd till idrottsföreningar hösten 2020.
Riksidrottsförbundet: Kompensationsstöd till specialidrottsförbund hösten 2020.
Regeringen har den 9 november beslutat att stödet för korttidsarbete förlängs till juni 2021. I praktiken innebär det att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader, eller som längst till 30 juni 2021.
Regeringens pressmeddelande 9 november: Förlängd korttidspermittering i upp till sju månader.
Promemoria från Finansdepartementet 27 november: Stöd vid korttidsarbete i vissa fall.
Korttidsarbete (även kallat korttidspermittering) kan användas när arbetsgivare drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av att något oväntat händer. Det innebär att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd.
Korttidsarbete räknas inte som statsstöd eftersom åtgärden inte är selektiv.
Stödet gäller för juridiska personer eller fysiska personer som bedriver näringsverksamhet. Ägare/arbetsgivare som omfattas är exempelvis aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser. Aktörerna ska visa på tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter att klara de utmaningar som kommer i kölvattnet av covid-19, det vill säga att svårigheterna är utom arbetsgivarens kontroll och specifikt drabba verksamheten.
Även organisationer som erhållit statligt stöd för nystartsjobb, korttidsarbete eller andra stödåtgärder får del av nedsättningen. Detta innebär att organisationer i vissa fall kan komma att ta del av både den tillfälliga nedsättningen och statliga stöd samtidigt.
På grund av coronaviruset/covid 19 har riksdag och regering infört tillfälliga regler som innebär att alla arbetsgivare får ersättning för hela sjuklönekostnaden som de har redovisat i arbetsgivardeklarationen från och med april 2020.
Behöver jag ansöka om ersättningen?Nej, ingen ansökan behövs. Du som arbetsgivare ska betala ut sjuklön till dina anställda precis som vanligt. Som arbetsgivare lämnar du varje månad in en arbetsgivardeklaration till Skatteverket och fyller i sjuklönekostnaden.
Skatteverket meddelar i sin tur Försäkringskassan om dina sjuklönekostnader och lönekostnader. Utifrån dessa uppgifter beslutar Försäkringskassan om din ersättning. Skatteverket betalar ut ersättningsbeloppet till ditt skattekonto.
När kommer pengarna?Försäkringskassan kommer att besluta om ersättningen månadsvis, snarast efter att arbetsgivarna har lämnat sin arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Den första krediteringen kommer att göras efter den 12 maj 2020.
Försäkringskassans information om ersättning för höga sjuklönekostnader
Företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning inom ramen för den nya pandemilagen ska kunna få ekonomiskt stöd för att täcka sina fasta kostnader under nedstängningen. Upp till 100 procent av kostnaderna kommer att ersättas.
Stödet riktar sig till företag som har varit förhindrade från att bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning som meddelats med stöd av pandemilagen och tappat minst 30 procent av omsättningen.
Nedstängningsstödet kräver ett statsstödgodkännande av EU-kommissionen vilket kan medföra justeringar i utformningen. Ikraftträdandet är därmed möjligt tidigast i början av april, men tillämpas retroaktivt om regeringen beslutat om nedstängningar. Stödet administreras av Skatteverket och kan betalas ut kort därefter.
Pressmeddelande regeringen 18 januari 2021: Kraftfullt ekonomiskt stöd till företag som drabbas av nedstängning.
28 januari öppnar Kulturrådet ansökningsomgången till krisstödet för inställda och uppskjutna kulturevenemang under perioden oktober-december 2020. Sista ansökningsdatum är 16, 17 och 18 februari beroende på konstområde. Datum för det andra krisstödet för särskilda behov i kulturlivet till följd av pandemin, meddelas inom kort.
Kulturrådet nyhet 21/1: Vårens nya krisstöd.
Omställningsstödet infördes i juni 2020. Det är ett direktstöd baserat på omsättningstapp och stödet blir större ju mer omsättningen minskar. Syftet är att lindra konsekvenserna för jobb och företag och göra det möjligt att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet.
Regeringen arbetar för att ändringarna ska kunna träda i kraft så snart som möjligt efter stödperiodens utgång. Målsättningen är ett ikraftträdande 1 mars 2021. I likhet med tidigare omställningsstöd krävs att förlängningen godkänns av EU-kommissionen innan reglerna får börja tillämpas.
Pressmeddelande från Regeringen 12/1: Omställningsstödet förstärks för små företag.
Pressmeddelande regeringen 19/12: Till följd av nya restriktioner förlängs omställningsstödet för januari-februari och likviditetsstödet tidigareläggs.
Artikel från regeringen uppdaterad 9 december: Omställningsstöd mars till december 2020.
Pressmeddelande regeringen 26 november: Nya krisåtgärder för att stötta företag och enskilda genom pandemin.
Regeringen föreslår att 80 miljoner kronor avsätts 2021 för att arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete också ska kunna få ersättning för kompetensinsatser. Syftet är att stärka arbetsgivares och arbetstagares möjligheter att använda tiden som frigörs under korttidsarbetet till att synliggöra eller höja kompetensnivån hos individen och företaget.
Läs mer i regeringens pressmeddelande: Kompetensinsatser vid korttidsarbete.
Regeringen har fattat beslut som innebär att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kan fördela ytterligare 3 miljoner kronor till frivilliga organisationer.
Pressmeddelande: Stärkta resurser till frivilliga organisationer för deras arbete med anledning av coronakrisen.
Från den 20 oktober kommer man att kunna söka omställningsstöd även för maj, juni och juli 2020 hos Skatteverket. Det nu förlängda stödet har sedan tidigare, förutom företag, även gällt till exempel stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund som är undantagna från skattskyldighet.
Skatteverkets sida: Omställningsstöd för maj och juni–juli 2020.
Pressmeddelande regeringen: Förlängt omställningsstöd för maj respektive juni och juli.
Regeringen har beslutat om ökade anslag till allmänna samlingslokaler och inför samtidigt ett tillfälligt organisationsbidrag för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.
Föreningar och stiftelser som tillhandahåller allmänna samlingslokaler ansöker om organisationsbidraget via Boverkets e-tjänst, från och med måndag den 2 november till den 16 november.
Om en förening eller stiftelse tillhör någon av riksorganisationerna Folkets Hus och Parker, Våra Gårdar eller Bygdegårdarnas Riksförbund ska föreningen inte ansöka om bidraget. I stället ansöker då riksorganisationen gemensamt för medlemmarna och fördelar sedan ut bidraget.
Men – detta gäller enbart de föreningar och stiftelser som är medlemmar i någon av de tre riksorganisationerna Folkets Hus och Parker, Våra Gårdar eller Bygdegårdarnas Riksförbund. Tillhör man en annan riksorganisation ses man i detta hänseende som enskild förening/stiftelse och ska då ansökan själv via e-tjänsten.
Mer information hittar du på Boverkets sida: Nytt stöd till mötesplatser för föreningslivet – sök organisationsbidrag till allmänna samlingslokaler.
På Kulturrådets hemsida: Krisstöd till kulturen finns mer information om hur man ansöker.
Den första bidragsomgången går till kompensation för inställda och framskjutna evenemang, under perioden juni-september. Kulturrådets ansökan öppnar den 15 oktober med sista ansökningsdatum 27, 28 och 29 oktober beroende på konstområde.
De två övriga bidragen, det vill säga bidrag till smittsäkra evenemang och bidrag utifrån behov i kulturlivet, öppnar veckan därpå.
Två helt nya bidragsformer inrättas, som även ska omfatta fler slags organisationer och yrkesgrupper.
Detaljerade riktlinjer och regelverk för de nya bidragen är alltså under arbete (information från 8 oktober).
Kulturrådet planerar att bjuda in till ett antal webbinarier där man går igenom hur du söker bidrag och vem som kan söka de olika bidragen.
Ansökningsperioder kompensation för sommarens kulturevenemang:
Läs mer på Kulturrådets sida: Första ansökan till krisstödet öppnar 15 oktober.
Det nya krisstödet kommer rikta sig till både visningsområdet och produktionsledet. En första omgång av tillfälligt krisstöd till biografer, distributörer och filmfestivaler har deadline 26 oktober. Dessa stöd kommer betalas ut senast 19 november.
Mer information hittar du på Filminstitutets sida: Information om det nya krisstödet och extrainsatt webbinarium.
Vem kan söka stödet?Stödet kan sökas av hyresvärdar som slutit avtal om hyra av lokal med hyresgäster som under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020 var verksamma i de branscher som framgår av specificerade koder i Standard för svensk näringsgrensindelning (SNI)
Om en hyresgäst enbart är registrerad, utan att vara verksam, i någon av de aktuella branscherna får stöd inte lämnas. Det är alltså inte registreringen som är avgörande utan att hyresgästen faktiskt varit verksam i någon av de aktuella branscherna under perioden 1 april till och med 30 juni 2020.
Det spelar ingen roll om hyresvärden är en kommun, ett företag, en förening eller en privatperson. Den enda begränsningen vad gäller hyresvärdar är att stöd inte får lämnas till Statens fastighetsverk med avseende på en hyresgäst som omfattas av ett avtal om kostnadshyra
Vilka förutsättningar gäller för stöd?Förutsättningarna för stöd är att:
Hur stort är stödet?Stöd får lämnas till en hyresvärd med 50 procent av den rabatt på det fasta hyresbeloppet som hyresvärden och hyresgästen har kommit överens om för perioden 1 april till och med den 30 juni 2020. Stödet får dock aldrig vara högre än 25 procent av den tidigare fasta hyran.
Hur ansöker man?Det är hyresvärden som ansöker om stödet. Ansökan ska skickas till den länsstyrelse som gäller för aktuellt län.
Hur kan jag som hyresvärd förbereda mina ansökan?Boverket kan inte formellt fastställa ansökningsformulär, e-tjänst eller obligatoriska bilagor förrän förordningen träder ikraft den 1 juli 2020. För att underlätta för dig som redan idag vill förbereda din ansökan har Boverket listat de handlingar som med största sannolikhet kommer att begäras in i samband med ansökan:
Samtliga bilagor ska kunna bifogas digitalt tillsammans med ansökan av den som ansöker via e-tjänsten.Du som hyresvärd kan förbereda dig genom att samla ihop de handlingar som kommer att behövas. Boverket har även tagit fram en preliminär intygsmall som kan användas för att inhämta intyganden från hyresgästen när det gäller hyresgästens verksamhet och ekonomiska situation.
När ansöker man?Stödet kan sökas från och med den 1 juli 2020 till och med den 31 augusti 2020.
När betalas stödet ut?Stödet betalas ut i anslutning till länsstyrelsens beslut.
Länsstyrelsens information om stöd för sänkta hyror i utsatta branscher
Riksdagen och regeringen har beslutat om ett omställningsstöd till företag som har tappat mycket omsättning under mars och april 2020 på grund av corona. Det kommer att gå att söka omställningsstöd hos Skatteverket från den 22 juni klockan 12.00.
Skatteverkets webbinarie om Omställningsstödet, vimeo.com
Vilka organisationer kan söka omställningsstöd?För att kunna få del av om omställningsstöd ska organisationen ha redovisat en nettoomsättning om minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret. Nettoomsättningen ska ha minskat med minst 30 procent under mars och april 2020 jämfört med mars och april 2019. Nedgången ska vara orsakad av spridningen av sjukdomen covid-19. Till nettoomsättning räknas intäkter från sålda varor och utförda tjänster som ingår i organisationens normala verksamhet, med avdrag för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.
Stödet gäller företag som är godkända för F-skatt, och dessutom exempelvis för de stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund som är undantagna från skattskyldighet.
Det kommer inte gå att ansöka om stödet om verksamheten har skulder hos Kronofogden, är under rekonstruktion eller har sin hemvist i skatteparadis, det vill säga vissa länder som OECD betecknar som icke samarbetsvilliga ur skattesynpunkt. Den organisation som söker stöd ska intyga på heder och samvete att uppgifterna som de lämnar är korrekta.
Hur stort kan stödet bli?Storleken på stödet beror på hur mycket organisationens nettoomsättning har minskat. Det lägsta stöd som beviljas är 5 000 kronor, det högsta är 150 miljoner kronor. Stödet ska bidra till att täcka verksamhetens fasta kostnader. Skatteverket har tagit fram en beräkningshjälp där du kommer att kunna få en första uppskattning om ifall organisationen är berättigat till stöd och i så fall hur mycket.
Om stödet uppgår till minst 100 000 kronor kan organisationen också få ekonomiskt stöd för administrativa kostnader som uppkommit för att göra sin ansökan. Sådant stöd ges med högst 10 000 kronor per organisation.
Hur ansöker man?Skatteverket öppnar ansökningstjänsten den 22 juni kl 12:00. Sista dagen att ansöka är enligt förslaget den 31 augusti 2020. När ansökan öppnar kommer organisationer att kunna söka omställningsstöd via en ny tjänst i Mina sidor på skatteverket.se.
I ansökan ska organisationen redovisa sina fasta kostnader, till exempel hyra, leasing och räntor.
Organisationen ska också redovisa hur mycket nettoomsättningen har gått ned. Det beräknas genom att jämföra nettoomsättningen för mars och april i år med samma period 2019.
Om stödet överstiger 100 000 krävs ett intyg från en godkänd eller auktoriserad revisor eller ett registrerat revisionsbolag som visar att uppgifterna i ansökan stämmer. Intyget ska bifogas till ansökan.
Hur och när kommer pengarna?Skatteverkets ambition är att kunna betala ut stödet cirka en vecka efter att ansökan kommit in till myndigheten. Det gäller under förutsättning att ansökan är komplett och att Skatteverket inte bedömer att det finns en risk för felaktig utbetalning.
Kan organisationen behöva betala tillbaka pengar?Omställningsstödet behöver inte betalas tillbaka eftersom det är ett stöd, inte ett lån eller ett uppskov. Hela eller delar av beloppet kan dock krävas tillbaka om Skatteverkets granskning skulle visa att ansökan innehåller felaktiga uppgifter och att organisationen inte har rätt till stödet.
Skatteverkets information om omställningsstöd till organisationer med kraftigt minskad omsättning
Regeringens information om omställningsstöd (gäller även organisationer och aktörer inom civilsamhället)
Socialstyrelsens information, villkor och ansökningsblankett
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela ytterligare 48 500 000 kronor för att motverka ensamhet bland äldre. Statsbidraget går till organisationer och stiftelser som driver projekt och verksamheter för att motverka ensamhet bland äldre. Det delas ut för att möta det ökade behovet till följd av covid-19.
Det utökade statsbidraget går till samma organisationer och stiftelser som beviljades statsbidrag den 2 mars 2020 i syfte att motverka ensamhet bland äldre, förordning 2019:274.
Satsningen kompletterar den tidigare beslutade satsningen på 100 miljoner kronor till organisationer som arbetar med barn i utsatta situationer samt organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Mer information finns på Socialstyrelsens hemsida
Regeringens pressmeddelande
Regeringens pressmeddelande om satsningen .
Sänkta arbetsgivaravgifter för upp till 30 anställda (gäller för att arbetgivare, även inom civila samhället). Arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften har sänkts för de ersättningar ni betalar ut under månaderna mars till och med juni. Ni behöver bara betala 10,21 procent, vilket motsvarar den så kallade ålderspensionsavgiften. Notera att möjligheten endast gäller anställda, inte uppdragstagare som till exempel gode män, styrelserepresentanter, förtroendevald, eller domaruppdrag vid tävlingsmatch.
Sänkningen gäller för upp till 30 anställda och för löner upp till 25 000 kronor per månad. För högre månadslöner gäller den sänkta avgiften upp till 25 000 kronor, därefter är det vanlig arbetsgivaravgift. Sänkningen blir 5 300 kronor per månad och anställd om lönen är 25 000 kronor eller högre.
Så här gör niDet enda ni behöver göra är att kryssa i ruta 062 som innebär att ni begär sänkta arbetsgivaravgifter.
Reglerna började gälla den 6 april. Skulle ni ha skickat in arbetsgivardeklaration innan dess, behöver ni skicka in den igen för att få sänkningen.
Skatteverkets corona–information uppdelad på olika målgrupper som ideella och ekonomiska föreningar, stiftelser och trossamfund m.fl.
Dela denna artikel på Facebook, Twitter eller via e-post.
E-postadress
Skicka
Läs mer om våra nyhetsbrev.