Hoppa till huvudinnehåll
 

79 av 290 kommuner har redan rekvirerat sina medel för sommarlovsaktiviteter för barn och unga

2017-03-06 - 11:48
Sommarlov
Sommarlov

Förra året kunde över 600 000 barn och unga i 283 av landets 290 kommuner ta del av gratis sommarlovsaktiviteter via regeringens sommarlovsbidrag. Nu är det dags igen – på www.mucf.se kan du se hur mycket varje kommun kan rekvirera och vilka som redan har rekvirerat bidraget för sommarlovet 2017.

2016 var det premiär för regeringens satsning på att skapa meningsfulla sommaraktiviteter för alla barn och unga i åldern 6-15 år, oavsett föräldrarnas ekonomi. Syftet med sommarlovsbidraget är att ge barn och unga stimulans och personlig utveckling samt att unga med olika socioekonomisk bakgrund ska kunna mötas, ha roligt och utvecklas tillsammans.

– Möten mellan unga med olika livserfarenhet kan främja förståelse och motverka intolerans, främlingsfientlighet och våld. Meningsfulla aktiviteter på fritiden kan bidra till en känsla av samhörighet och delaktighet, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Därför var det oerhört glädjande att så många kommuner var intresserade av att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och unga.

Myndighetens regeringsrapport ” Alla barn ska vara med  om sommarlovsbidraget 2016 visar bland annat att samverkan med föreningslivet och intern samverkan i kommunen var viktiga framgångsfaktorer samt att aktiviteterna för unga leddes av unga.

Kommunernas storlek och förutsättningar har styrt vilka aktiviteter som har varit möjliga att genomföra. Teaterläger, simskolor, natur- och teknikläger, kultur- och sportaktiviteter är exempel på några av alla de aktiviteter som har genomförts.

Förra året rekvirerade 283 av 290 kommuner bidraget. I år är målet att alla kommuner ska vilja rekvirera sitt bidrag. Storleken på bidraget är baserat på statistik över antalet barn i hushåll med försörjningsstöd i respektive kommun.

Här kan du se hur mycket varje kommun kan rekvirera för sommarlovet 2017

Här kan du se vilka kommuner som redan har rekvirerat sommarlovsbidraget för 2017

Här kan du läsa regeringsrapporten ”Alla barn ska vara med”

Johnny Lindqvist, kommunikationschef MUCF, tel 0704551430