Hoppa till huvudinnehåll
 

Så tycker unga om sin hälsa, fritid och framtid

Nyhet -
Unga personer som står i grupp och ler med sol i bakgrunden

Tre av fyra unga är nöjda med livet och ser ljust på sin framtid. Samtidigt oroar sig många för att inte leva upp till egna eller andras förväntningar och varannan ung tjej oroar sig ofta för sitt utseende eller sin vikt.

Den andra delrapporten i MUCF:s attityd- och värderingsstudie Så tycker unga 2025 – Hälsa, fritid och framtid ger en bild av ungas tankar och värderingar om sin fritid, hälsa, sina nära relationer samt på religion och tro. Det här är insikter som kommunala beslutsfattare har nytta av sitt arbete.

Unga är nöjda med sin fritid och sina nära relationer

Attityd- och värderingsstudien visar att de flesta unga, tre av fyra, är nöjda med sin fritid. Oavsett vad unga fyller fritiden med är det viktigt för de allra flesta att ha roligt, att få tid för vila och återhämtning, att lära sig nya saker och att träffa andra som delar samma intressen på fritiden. Hälften tycker att de har lagom mycket fritid.

Många unga är nöjda med sina nära relationer - till vänner, en partner, till sina föräldrar eller till studie- och arbetskamrater. Åtta av tio unga är nöjda med relationen till föräldrar och en nästan lika stor andel med relationen till vänner Andelen unga som är nöjda med relationen till sina föräldrar har inte förändrats över tid. Andelen unga som är nöjda med sina vänskapsrelationer har minskat svagt över tid. 

Hälften är nöjda med sin psykiska hälsa 

Psykisk hälsa fortsatt en viktig utmaning för unga, särskilt för tjejer. Hälften av unga är nöjda med sin psykiska hälsa. Den ökning som tidigare setts i andelen som ofta upplever olika besvär så som stress, trötthet och sömnsvårigheter har avstannat. Men nivåerna är fortsatt höga. Psykisk hälsa är fortsatt en större utmaning bland tjejer än bland killar. Var femte tjej bedömer sin psykiska hälsa som dålig. 

Många unga ser ljust på sin framtid

Rapporten visar ändå att de flesta unga, 74 procent, är nöjda med livet just nu. En majoritet känner att de kan påverka hur deras liv kommer att bli och ser ljust och optimistiskt på sin framtid. 

-  Unga behövs i vårt samhälle och det är glädjande att de flesta unga känner hopp och framtidstro, trots en osäker värld, säger Stefan Holmgren, vikarierande generaldirektör, MUCF.

Mer om ungas fritid, hälsa och framtid 

Årets andra avsnitt i vår digitala serie "MUCF idag" tar avstamp i rapporten om ungas hälsa, fritid och framtid. I sändningen presenteras också en ny kartläggning kring öppen fritidsverksamhet och flera verktyg för att arbeta med ungas fritid och hälsa.

Här kan du anmäla dig och se sändningen "MUCF idag - Ungas fritid".

På vår webbplats hittar du som jobbar med eller tar beslut om ungas fritid, verktyg och fakta som kan vara värdefulla för dig i din yrkesroll eller ideella engagemang.

MUCF har även tagit fram webbutbildningar om öppen fritidsverksamhet som är kostnadsfria och tar cirka 20 minuter att genomföra. De går att genomföra själv eller tillsammans i arbetslaget. 

Fakta om rapporten

Så tycker unga 2025 – MUCF:s attityd- och värderingsstudie är en undersökning av ungas attityder och värderingar inom stora delar av ungas liv, såsom utbildning, arbete, fritid, hälsa, livsåskådning, demokrati och inflytande. Enkäten skickades ut till sammanlagt 15 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 16–74 år under våren 2024, av dessa var 12 000 unga i åldern 16–29 år och 3 000 i en äldre jämförelsegrupp i åldern 30–74 år. Så tycker unga 2025 - Hälsa, fritid och framtid är den andra av tre delrapporter som tillsammans redovisar resultaten av enkätundersökningen.

Läs rapporten Så tycker unga 2025 – Så tycker unga 2025 - Hälsa, fritid och framtid.

Tidigare i år släppte vi delrapporten ”Så tycker unga 2025 – Arbete och utbildning” som ger en bild av ungas tankar och värderingar om arbete och utbildning. Rapporten visar till exempel att trevliga kollegor, bra chef och bra arbetsmiljö och arbetsvillkor står högst på ungas önskelista.

Läs rapporten Så tycker unga 2025 - arbete och utbildning.