Hoppa till huvudinnehåll
 

Så tycker unga 2025 – hälsa, fritid och framtid

Attityd- och värderingsstudien 2025

Framsidesbild på rapporten Så tycker unga 2025 - hälsa, fritid och framtid
Utgivningsdatum:
Sidor: 104

Ladda ner för utskrift

Hur mår unga idag? Hur ser de på sin fritid, sina nära relationer och sin framtid? Hur viktig är religion och tro för dem och vad oroar de sig för? 

Den här rapporten, Så tycker unga 2025 – Hälsa, fritid och framtid, skildrar de delar av ungas liv som ligger mer nära det privata. Rapporten visar att trots den oro som finns i världen och den fortsatta psykiska ohälsan bland unga är tre av fyra unga nöjda med det liv de lever idag. En majoritet ser ljust på sin framtid och upplever att de har stora möjligheter att påverka sitt liv.

Samtidigt visar rapporten att många oroar sig för att inte leva upp till egna eller andras förväntningar. Även om de flesta unga har en ljus syn på livet är psykisk hälsa fortfarande ett problem. Det är vanligare bland tjejer att bedöma sin psykiska hälsa som dålig och att ofta uppleva besvär med exempelvis stress och trötthet. 

Att unga har en god hälsa, både fysiskt och psykiskt, är en viktig förutsättning för att nå målet om att alla unga ska ha goda levnadsvillkor. Arbetet för bättre hälsa bland unga är viktigt eftersom det är en investering för både individen och samhället. Hälsan kan till exempel påverka ungas möjligheter att fullfölja en utbildning och etablera sig på arbetsmarknaden. 

Rapporten visar också att en majoritet av unga är nöjda med sin fritid och hälften av unga tycker att de har lagom mycket fritid. De allra flesta unga tycker det är viktigt att ha roligt på fritiden, men också att den ger möjlighet till vila och återhämtning. Fritiden spelar även en viktig roll för ungas hälsa eftersom en meningsfull fritid kan skapa gemenskap och motverka psykisk ohälsa och utanförskap.

Så tycker unga 2025 – Hälsa, fritid och framtid är en av tre delrapporter från MUCF:s attityd- och värderingsstudie som bygger på en enkät som besvarats av unga samt en äldre jämförelsegrupp. Detta, tillsammans med att studien gjorts flera gånger med ett intervall på cirka sex år, gör att vi kan jämföra förändring av attityder över tid men också mellan den yngre och äldre befolkningen.

Övriga delar i 2025 års studie

Del ett tar upp ungas attityder och värderingar inom området arbete och studier  


Del tre handlar om ungas attityder och värderingar inom området samhälle och delaktighet och publiceras under sensommaren 2025.

Tabellbilaga och enkätundersökning

Informationen i tabellbilagan kommer från MUCF:s attityd och värderingsstudie. Studien baseras på en enkätundersökning utförd under 2024 som skickades till totalt 15 000 individer, varav 12 000 i åldrarna 16–29 år och 3 000 i åldrarna 30–74 år. 

Tabellbilaga

Enkätundersökning ställd till unga 16–29 år 

Enkätundersökning ställd till äldre jämförelsegrupp

Tidigare utgåvor av rapportserien

Läs tidigare utgåvor av Attityd- och värderingsstudien