Hoppa till huvudinnehåll
 

Rätt att veta! - Seminarium om killar och heder

Datum/tid

Under 2023 fortsätter vi att utveckla utbildningspaketet Rätt att veta!. Vi erbjuder nu ett kostnadsfritt seminarium om killar och heder. I samtal om heder och hedersrelaterat våld och förtryck är ofta tjejers och kvinnors situation och utsatthet i fokus. Men hur är det att vara kille och socialiseras in en familj eller sammanhang som präglas av hedersnormer?

Seminarium 6 oktober killar och heder

I seminariet får du som yrkesverksam eller ideellt engagerad kunskap om bland annat vilka roller killar som lever med hedersnormer har, vilka förväntningar de möter från familj, släkt, vänner och samhället samt hur deras utsatthet ser ut. Du får vidare kunskap om hbtqi-killar som lever i en migrations- och hederskontext och ta del av inspiration för hur du kan förebygga hedersrelaterat våld och förtryck genom att involvera killar. Du får också konkret stöd i hur du kan bemöta och samtala med dessa unga, både enskilt och i grupp.

Anmälan

Anmäl dig till seminariet Rätt att veta! - Killar och heder 

Sista anmälningsdag är 2023-10-04. Du får information och länk till seminariet när anmälningstiden gått ut.   

Är ni en grupp som vill följa seminariet gemensamt? Det går självklart bra! Anmäl i så fall en representant och meddela sedan oss via rav@mucf.se att personen representerar en grupp.

Program

Programmet kan komma att justeras. Moderator för dagen är Madeleine Söderberg, utvecklingsledare, MUCF

08.30 Välkommen.

08.40 Inledning. Medverkande: Hoshi Kafashi, grundare av Shanazi Hjältar, utbildare och sakkunnig hedersrelaterat våld och förtryck.

08.55 Killar och unga män i en hederskontext. Vad innebär det att leva med hedersrelaterat förtryck och våld? Vilka är de underliggande mekanismerna och vad innebär det i en svensk kontext? Hur påverkas killar och unga män som begränsas av hedersnormer och vad är viktigt i mötet med dessa unga? I föreläsningen berörs teman som maskulinitetsnormer, killars dubbla roller, mellanförskap, rasism och identitet. Medverkande: Poya Ashna, kurator Origo Stockholm och Dilek Baladiz, projektledare Botkyrka kommun.

9.35 Paus

09.50 Killars röster - ett metodmaterial för att arbeta med heders- och machonormer i klassrum. Killars röster är ett material framtaget för samtal och reflektion om hur det är att vara kille och förhålla sig till föreställningar om mansnormer och heder. Materialet syftar till att förebygga våld och förtryck genom att låta killarnas egna röster höras. I detta pass får du höra mer om metodmaterialet och ta del av förslag på hur du eller din verksamhet skulle kunna använda innehållet i dina/era samtal med killar. Medverkande: Talajeh Nasiri, Kvinnors nätverk – Linnamottagningen.

10.15 Att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck genom att involvera killar. I detta pass får du ta del av kunskap och erfarenheter av att arbeta förebyggande mot hedersrelaterat förtryck och våld. Du får också ta del av reflektioner kring hur du kan arbeta med ungdomsgrupper kring exempelvis våld, maskulinitetsnormer, jämställdhet, utanförskap, intersektionalitet och rasism. Medverkande: Hoshi Kafashi, Poya Ashna, Dilek Baladiz och Talajeh Nasir

10.40 Paus

10.50 Hbtqi-killar i migrations- och hederskontexten. Här får du kunskap om hur hedersnormer och normer kring sexualitet och könsidentitet upprätthålls, vilka mekanismer som kan vara en del av upprätthållandet och vilka sanktioner som kan drabba de som bryter mot normerna. Du får också förståelse för hur viktigt öppenhet, inkludering och säkra platser är i bemötandet av hbtqi-killar som lever i en migrations- och hederskontext. Medverkande: Rustem Yunusov, nationell uppdragsledare hbtqi, Migrationsverket.

11.05 Hur kan civilsamhället ge stöd? Ta del av ett exempel från RFSL Stödmottagning.

11.10 Möten och samtal. Här får du konkreta tips på hur du kan möta och samtala med killar som lever med hedersnormer, både enskilt och i grupp. Medverkande: Hoshi Kafashi, Poya Ashna, Dilek Baladiz och Talajeh Nasiri.

11:40 Avslutning

11.45 Tack för idag!


Seminariet arrangeras av MUCF i samverkan med Migrationsverket, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Jämställdhetsmyndigheten och UMO (som driver sajterna UMO.se och Youmo.se).

Se även vårt seminarium om Barn och tvångsäktenskap 27 oktober.

Plats
Digitalt via Youtube