Hoppa till huvudinnehåll
 

Nu öppnar anmälan till Skolval 2019 med fokus på Europaparlamentsvalet

2018-10-29 - 09:00

Under hösten deltog över 1 500 skolor i årskurs 7-9 och gymnasiet i skolval till Sveriges riksdag. Nu vänder vi blickarna mot Europaparlamentet och bjuder in elever och lärare att delta i Skolval 2019. Idag den 29 oktober öppnar anmälan till projektet som låter eleverna undersöka demokratin.

EU och politiken som avhandlas i Bryssel och Strasbourg kan tyckas avlägsen, men är i allra högsta grad en del av vår vardag. Cirka 60 procent av besluten i en kommun har nämligen sitt ursprung i EU-direktiv. Traditionellt sett är valdeltagandet lägre i Europaparlamentsvalet, också när det gäller skolval.

- Att göra sin röst hörd i Europaparlamentsvalet är ett sätt att påverka det som händer i Europa, Sverige och till och med i kommunen. Många viktiga frågor avgörs på europeisk nivå och påverkar vår vardag. Genom Skolval 2019 får unga en unik möjlighet att öka sin kunskap om EU-politiken och vad Sveriges medlemskap innebär. Det tror vi kommer vara positivt för framtidens valdeltagande, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

- Eleverna får veta hur ett val går till och hur det känns att stoppa ner sin röst i valkuvertet. Syftet är att ge elever möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning och formulera åsikter, ta ställning för ett politiskt parti och samtidigt lära sig om demokratiska processer, säger Jill Vennelin, projektledare Skolval 2019.


Skolor anmäler sig till Skolval 2019 på www.skolval2019.se 

Skolval 2019 deltar på Skolforum
I samband med att anmälan till Skolval 2019 öppnar finns vi på plats på Skolforum i Stockholm den 29-30 oktober. Vår plats är i monter CO4:30. Där pratar vi skolval och ger tips på EU-material och aktiviteter till klassrummet.

På Skolforum bjuder vi också in till föreläsningen ”EU – det är vi!”. Läraren Charlotta Granath berättar om hur elever kan engagera sig i Skolval 2019. I föreläsningen ges konkreta tips, inspiration och undervisningsexempel på hur ni kan integrera EU i skolans olika ämnen.

Tid och plats: Tisdag 30 oktober 2018 12:00 - 12:30 Norra scenen

För mer information

MUCF:s presstelefon: 010-160 10 20 eller maila: press@mucf.se

Fakta om skolval
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i uppdrag av regeringen att förbereda Skolval 2019. Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige har i uppdrag av MUCF att driva skolval mot skolorna. Valmyndigheten och Skolverket är samverkansmyndigheter.

Skolval arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller elevråd. Satsningen riktar sig till elever i årskurs 7–9 och gymnasiet. Elever i särskolan deltar på lika villkor som andra elever i samma årskurs. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknare.

Skolval ger elever möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning och ta ställning för ett politiskt parti och samtidigt lära sig om den demokratiska processen. Skolval är mer än själva valdagen och många skolor ordnar aktiviteter som debatter, temadagar och studiebesök i anknytning till sitt skolval.