Hoppa till huvudinnehåll
 

Vi som ingår i Demokratimentorsnätverket

I Demokratimentorsnätverket ingår demokratimentorer som representerar olika skolformer och program (högstadium, gymnasium, teoretiska, tekniska, anpassade skolor, elever och skolpersonal). Här får du veta mer om dem samt om de nationella elevorganisationerna.

                                    

Charlotta Granath,Förstelärare i demokrati- och värdegrundsfrågor

Charlotta Turegård Granath, stiftelsen Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg, Södertörns högskola. Förstelärare, lärarutbildare, gymnasium och lärarutbildningen 

- Engagemanget för demokratifrågor och möjligheten att vara demokratimentor för Sveriges lärare handlar i grund och botten om att få vara med och bidra till ett samhälle där unga ges förutsättningar och får möjlighet att delta på lika villkor.

Jag önskar bidra till ökat engagemang hos unga och den breda representation av verksamheter som nätverket har gör detta möjligt. Vi finns representerade på olika arenor. Det nära samarbetet mellan lärare, skolor, elevorganisationer och myndigheter ger en bra plattform att verka utifrån. Skolans demokratiarbete behöver arbetas med i anslutning till nationella val, men det stora arbetet pågår inte bara då, utan kontinuerligt i vår vardag, mellan valen. I detta arbete önskar jag inspirera, bidra och visa på möjligheter i arbeten där hela skolan involveras. Nätverket är en stor inspiration i detta arbete.

Gunilla Ståhlfors, Lärare och Specialpedagog

Gunilla Ståhlfors, anpassad gymnasieskola, nationellt yrkesprogram, Kungsbacka

- Min motivation och mitt engagemang som demokratimentor för Sveriges lärare, är att öka ungas förståelse för och delaktighet i vår demokrati, framför allt i yrkesprogrammen och anpassad gymnasieskolans nationella yrkesprogram som visat sig ha ett lågt valdeltagande.

Mitt viktigaste argument blir att delta på kommande erfarenhetsträffar, samt en vilja att skapa inspiration och sprida MUCF:s demokratipaket samt Skolverkets demokratistege tillsammans med Levande historia för att nå ut och stärka alla yrkeslärare i att systematiskt arbeta aktivt med skolans demokratiuppdrag i sin undervisning.

Cornelis Sundlöf, Gymnasielärare i samhällskunskap

Cornelis Sundlöf, programsamordnare Schillerska gymnasiet, Göteborg

- Vi lever i en avgörande tid i Europa med en kamp mellan auktoritära styren och mer demokratiska styren. Skolans demokratiuppdrag blir då än mer viktig eftersom vi i skolan kan arbeta för att motverka och förebygga en demokratisk tillbakagång. Som demokratimentor får jag möjligheten att uppmuntra skolor att genomföra de av MUCF anordnade skolvalen, som är en fantastisk möjlighet för skolan att öva eleverna att vara en del av en demokrati. Det är i skolan vi kan träna eleverna att lyssna på varandra, använda sitt inflytande och hur man enas kring komplexa frågor. 

 Per-Olof Särnhammar, yrkesprogram

Per-Olof Särnhammar, yrkesprogram, Norrköping

- Eleverna kanske inte alltid tycker politik är så roligt, men de upptäcker efter hand att de har åsikter om olika samhällsfrågor som rättvisa och kriminalitet, och de är intresserade av nyhetsrapportering i Sverige och världen. Samhällsfrågor och nyheter - allt det har med politik att göra och då kan samhällsämnet bli relevant och intressant. Skolvalet blir en fin final på samhällslektionerna - något konkret att sikta på. Eleverna kan känna att de gör ett informerat val, ett val baserat på kunskap och argument. Nu kan jag som demokratimentor dela det här synsättet med andra - och jag kan få tips av andra i arbetet med demokrati.

Emelie Jönsson, Linnéskolan

Emelie Jönsson, grundskola, Malmö 

- Det som motiverat mig till att vara demokratimentor är möjligheten att gemensamt med andra lärare, från olika skolformer, få verka för att utveckla ungas demokratiska kompetens. Runt om i Sverige finns det fantastiska lärare och elever som arbetar med demokrati i skolan och som vill arbeta med skolval och demokratifrågor. Genom att ta tillvara på detta engagemang hoppas vi kunna upprätta ett forum för lärare, oberoende av skolform och tidigare erfarenhet, där vi kan inspirera och stötta varandra för att stärka demokratin i våra skolor.

Iman Ehsani, demokratimentor, rektor Järva

Iman Ehsani, gymnasium, Järva

- Jag är rektor på Järva Gymnasium, och jag brinner för skolutveckling, demokratiska verktyg och samhällsprocesser. Mitt mål är en inkluderande skola där alla har rätt till en högkvalitativt utbildning, oberoende av var de bor eller deras socioekonomiska bakgrund. Genom att stärka elevernas demokratiska medvetenhet och engagemang förbereder vi dem för aktivt deltagande i samhället. Här ser jag EU:s ambitiösa mål, European Education Area, som avgörande för att säkerställa likvärdig utbildning och skola.

Genom åren som lärare har jag utvecklat och arbetat med metoder som stärker elevernas demokratiska medvetenhet och engagemang i samhällsfrågor, med syfte att främja integration, motverka segregation och förbereda unga för aktivt deltagande i demokratiska processer.

Som demokratimentor önskar jag att vara en katalysator för ungdomars demokratiska medvetenhet och engagemang i samhället. Tillsammans kan vi skapa en skola där alla elever får verktyg och undervisning som rustar dem för framtiden.

Sveriges Elevkårer

Sveriges Elevkårer är Sveriges största barn- och ungdomsorganisation med 339 elevkårer och 144 000 enskilt anslutna medlemmar (2024) på gymnasieskolor över hela landet. Deras främsta uppgift är att göra det möjligt för elever att forma fria och självständiga föreningar – elevkårer – på sina skolor och att stötta deras arbete för att göra skolan roligare, tryggare och starkare. Sveriges Elevkårer har 80 års erfarenhet av att stärka ungas inflytande och organisering varje dag genom att utbilda, ge support och skapa forum för erfarenhetsbyte.

Sveriges Elevråd

Sveriges Elevråd är Sveriges största elevorganisation på grundskolenivå med 58 elevråd och 13 115 enskilt anslutna medlemmar och 59 medlemsorganisationer (2023) över hela landet. Elevråden är självständiga föreningar som arbetar för en mer givande skoltid för eleverna på skolan. Sveriges Elevråd har över 80 års erfarenhet av att stärka ungas inflytande och organisering varje dag genom att utbilda, ge support och skapa forum för erfarenhetsbyte.

Elevernas riksförbund

Elevernas riksförbund arbetar för en bättre och mer demokratisk skola. De är en organisation av och för elever, vilket innebär att de styrs av sina medlemmar som är demokratiska elevföreningar på högstadiet och gymnasiet. De samlar och stärker elever i demokratiska forum, representerar och för fram elevers röst samt värnar om elevers rättigheter. Elevernas riksförbund grundades 1994 av elever som ville ha en bättre och mer demokratisk skola. 2021 bytte de namn från Sveriges elevråd – SVEA till Elevernas riksförbund.
 

Läs mer om Demokratimentorsnätverket

Läs mer om MUCF:s demokratipaket med verktyg och material som kan underlätta för dig att prata demokrati med unga i skolan och på fritiden.