Hoppa till huvudinnehåll
 

Fler än en halv miljon unga röstar i Skolval 2018

2018-08-21 - 10:52

Det är intensiva dagar just nu för alla som arbetar med och bevakar politik. Vi på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) är också inne i ett hektiskt skede för att ge unga möjlighet att delta i skolval.

Sommarlovet är nu slut. När eleverna är tillbaka i skolans korridorer igen är det bara dagar kvar tills många av dem får prova på att rösta och aktivt ta ställning för ett politiskt parti.

Drygt 1 700 skolor har anmält sig till att delta i Skolval 2018 som pågår 27/8-7/9. Det innebär att 8 av 10 elever går på en högstadie- eller gymnasieskola som tagit chansen att rusta sina elever i demokratiarbete och aktiviteter i samband med skolval. Det är glädjande siffror!

I en ny undersökning från MUCF där 7 000 ungdomar har utfrågats om sitt samhällsengagemang svarade 60 procent att de har ett samhällsintresse och 43 procent att de har ett intresse för politik. Det gäller att ta tillvara på det intresset, vilket många av Sveriges skolor nu visar att de gör. Skolan har ett viktigt demokratiuppdrag och att anordna skolval är ett utmärkt sätt att arbeta med den uppgiften. Genom att prata om och öva på demokratiska processer samt bilda sig en egen politisk uppfattning förbereds unga på att bli aktiva samhällsmedborgare. Det ger också elever som inte har demokratiska samtal med sig hemifrån en möjlighet att skapa sig en egen åsikt.

MUCF har regeringens uppdrag att genomföra Skolval 2018 och 2019. Ett av de viktigaste syftena är att stimulera ett högre valdeltagande bland unga än idag.

- När det sker stora och viktiga politiska händelser, som ett val, bör det också speglas i skolan. Vi känner stor tillförsikt i att skolor över hela landet tar sitt demokratiuppdrag på fullaste allvar. Som det ser ut nu får drygt en halv miljon elever chansen att göra sin röst hörd. Det är mycket positivt att vårt arbete för att unga ska kunna delta i skolval har fallit så väl ut, säger Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF.

Valresultatet från Skolval blir offentligt när vallokalerna stänger den 9 september.

Fakta Skolval 2018 och 2019
Skolval är ett simulerat val som genomförs bland skolelever i samband med att ordinarie val hålls. Det arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller en skolförening. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare. Skolvalet drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet och Ung media på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter.

Läs mer om Skolval här.