Hoppa till huvudinnehåll
 

Dags för civilsamhället att söka nära 100 miljoner i statsbidrag för arbetet med ukrainska flyktingar och socialt utsatta efter pandemin

2022-07-11 - 08:00

Måndagen den 11 juli öppnar ansökningarna för de nära 100 miljoner kronor i statsbidrag som finns att söka för civilsamhället. Pengarna ska gå till organisationer som stöttar ukrainska flyktingar i Sverige och till dem som arbetar med socialt utsatta efter pandemin.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har regeringens uppdrag att i sommar fördela två statsbidrag till civilsamhället. Det största bidraget på 68,8 miljoner kronor som nu kommer att fördelas ska användas för att stödja de organisationer som arbetar med människor som sökt skydd i Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Pengarna ska gå till organisationer som bland annat anordnar mötesplatser, aktiviteter som stärker människors gemenskap och till olika former av stödverksamheter för ukrainska flyktingar.

— Bidragen är oerhört viktiga för de organisationer som arbetar med dessa flyktingar. Civilsamhället har återigen tagit ett stort samhällsansvar för att kunna möta och stötta människor som flyr krig, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg. 

För femte gången fördelas nu även statsbidrag till civilsamhället för insatser för socialt särskilt utsatta under coronapandemin. Totalt finns det 30 miljoner kronor att söka för de organsiationer som arbetar med människor som har drabbats.

— Fortfarande brottas många organisationer med stora utmaningar efter pandemin. Bidragen behövs för att skapa bättre villkor för människor som är socialt utsatta. Organisationerna gör ett mycket viktigt arbete för alla dem där samhällets skyddsnät inte har räckt till, säger Lena Nyberg. Vi är glada över att återigen kunna fördela mer pengar till de här verksamheterna.

Ansökningstiden för de två bidragen är mellan den 11 juli och den 25 augusti. I mitten av september väntas beslut om vilka organisationer som får bidrag beviljade. 

Mer information och ansökningsformulär: mucf.se.