Ny rapport: Fler heltidsanställda men svårt att rekrytera till öppen fritidsverksamhet

Andelen heltidsanställda har ökat kraftigt inom den öppna fritidsverksamheten i kommunerna. Samtidigt vittnar chefer om växande svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens. Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Rapporten Kartläggning av den öppna fritidsverksamheten bygger på en nationell enkätundersökning där 219 av landets kommuner deltog. Den ger en bred bild av utvecklingen inom öppna fritidsverksamheten, från anställningsformer och kompetensbehov till förvaltningstillhörighet och samverkan med andra aktörer.
– Den öppna fritidsverksamheten har en unik potential eftersom den är kostnadsfri och öppen för alla. Där har alla unga möjlighet att bli inkluderade och få ett tryggt och meningsfullt sammanhang. Att verksamheten har välutbildad personal är en förutsättning för att den öppna fritidsverksamheten ska lyckas, säger Jennie Bloom, enhetschef, avdelningen för kunskapsstöd, MUCF.
Fler heltidsanställda men svårt att rekrytera kvalificerad personal
Rapporten visar en tydlig förflyttning när det gäller anställningsformer. Andelen heltidsanställda inom öppen fritidsverksamhet är nu uppe i 82 procent, jämfört med 70 procent 2022. Andelen timanställda har minskat från 36 procent år 2019 till 9 procent i dag. Samtidigt rapporterar många kommuner, särskilt i storstäder och storstadsnära områden, om stora svårigheter att rekrytera personal med rätt utbildning och erfarenhet. Hälften av cheferna i storstäderna har haft vakanta tjänster på grund av rekryteringsproblem. Låg lön, deltidstjänster och arbetstid på kvällar och helger lyfts fram som hinder, liksom fritidsledaryrkets låga status.
Unga delaktighet och inflytande behöver utvecklas
2019 ansåg cheferna att personalen hade mest kompetensutvecklingsbehov av inkluderande arbetssätt för unga med funktionsvariation och unga hbtqi-personer, nu är det störst behov av kunskap och metoder för ungas delaktighet och inflytande. Över 60 procent av cheferna efterlyser mer kunskap och metoder för att arbeta med ungas inflytande och delaktighet i verksamheten. Lika många efterfrågar också bättre metoder för att analysera och utveckla verksamheten, samt kunskap om att tidigt upptäcka psykisk ohälsa eller destruktivt beteende hos unga.
Kunskap och verktyg
MUCF erbjuder både kunskap om ungas fritid och metoder och verktyg för arbetet med fritid.
På vår webbplats hittar du som jobbar med eller tar beslut om ungas fritid, verktyg och fakta som kan vara värdefulla för dig i din yrkesroll eller ideella engagemang.
MUCF har även tagit fram webbutbildningar om öppen fritidsverksamhet som är kostnadsfria och tar cirka 20 minuter att genomföra. De går att genomföra själv eller tillsammans i arbetslaget.
I vår digitala serie "MUCF idag" presenteras den nya kartläggningen kring öppen fritidsverksamhet och du får även ta del av flera verktyg för att arbeta med ungas fritid och hälsa.