Hoppa till huvudinnehåll
 

Europaåret för unga

2022 är Europaåret för unga! Året då ungas visioner och framtidsutsikter hamnar i fokus. Ett år som särskilt satsar på ungas deltagande och lyssnar in vad unga tycker. Som avslutning på MUCF-dagarna bjuder MUCF in unga för att berätta om vilka möjligheter som finns ute i Europa och på hemmaplan. 

Europaåret för unga finansieras av Europeiska Unionen

 

Vill du veta mer om möjligheten att åka som volontär till ett annat land? Vill du delta i ett ungdomsprojekt och träffa andra unga från andra länder? Vill du studera utomlands? Vill du veta hur du kan engagera dig för ungas demokratiska rättigheter i din kommun? Under eftermiddagen kommer unga som själva har deltagit på olika projekt både utomlands och hemma berätta om sina erfarenheter. Vi kommer att tala om vad som var svårt, vad som var lätt och hur en faktiskt gör. 

Datum/tid: 1 december, kl: 13.00 – 15.00
Plats: Posthuset, Vasagatan 28, Stockholm
Följ sändningen via länken: Via YouTube 
Följ sändningen med teckentolkning via länken: Via Youtube 

Program

13.00 Välkommen
Generaldirektör Lena Nyberg berättar om MUCF:s arbete och Sveriges ungdomspolitiska mål.
13:10 Vad gör EU för unga?
EU:s ungdomsstrategi, EU:s ungdomsmål och EU:s ungdomsdialog
13:15 Vad är ett ungdomsutbyte?
Unga från Sundsvall berättar om sina erfarenheter
13:40 Vad är Discover EU?
Tidigare Discover EU-deltagare berättar om sin resa genom Europa.
13:50 Vad gör Eurodesk?
Var kan unga få mer information om möjligheterna inom EU?

PAUS

14:15 Välkommen tillbaka
14:20 Samtal med politiker

Vi samtalar med Philip Sandberg (L), politiker från Lund om vilka erfarenheter EU:s ungdomsprogram ger.
14:30 Praktik utomlands
Vi möter unga från Stockholm som har varit på praktik utomlands.
14:40 Att söka jobb utomlands
Experter från MUCF, Universitets-och högskolerådet och Arbetsförmedlingen pratar om möjligheten att söka jobb utomlands
14: 45 Vad är Europeiska solidaritetskåren?
Tidigare volontär berättar om sina erfarenheter från Europeiska Solidaritetskåren
15:00 Slut för idag!

Gäster som medverkar:

            
Angela Andersson
             


Angela Andersson
undervisningsråd, UHR

Angela arbetar med Erasmus+ på UHR, ofta med att berätta för skolor, kommuner och utbildningsanordnare om de fina möjligheter programmet erbjuder för stöd till verksamhetsutveckling  genom samarbete och utbyten för alla som arbetar med utbildning - från förskola till högre utbildning.

            
Anna och Leo
             


Anna Sundin och Leo Bylund
Elever från Sundsvall

På scen deltar Anna Sundin och Leo Bylund tillsammans med läraren Charlotta Nilsson för att berätta om ungdomsutbytet från Sundsvall till Bitonto, en resa på 22 timmar med 22 grader celsius i skillnad. 

En resa på 8 dagar som berättas med bilder på 15 min om ungdomsutbytet med Italien, Turkiet och Sverige.

            
Raisa Lång Velazco
             


Raisa Lång Velazco
chef, Fryshusets internationella affärer.

Raisa är huvudansvarig för Fryshusets Eurodesk kontor. Hon har mångårig erfarenhet av att arbeta med EU:s olika program och har startat ESC (tidigare EVS) på Fryshuset. Raisa har arbetat systematisk med att öka ackrediteringar på Fryshuset för att möjliggöra och öka mobilitet, erfarenhetsutbyte bland unga och de som arbetar med unga. Hon har ett bredd nätverk inom EU och EaP regionen både inom ramen för formell och icke formell utbildning.

            
Emmy Andersson
             


Emmy Andersson
handläggare, MUCF

Koordinerar bland annat DiscoverEU-programmet i Sverige och programmen inom Erasmus+ ungdom samt inom Europeiska solidaritetskåren.

            
Joana Pinheiro


Joana Pinheiro
handläggare, MUCF

Joana arbetar på MUCF med Europeiska solidaritetskåren och Eurodesk. Hon lyfter möjligheterna med två EU-projekt som MUCF delar bidrag inom, volontär- och solidaritetsprojekt.

            
Lars Nilsson
            


Lars Nilsson
handläggare, MUCF

Lars jobbar med att få fler organisationer och kommuner att engagera sig i internationellt ungdomsarbete samt höja kunskapen och stärka delaktigheten i EU-frågor. 

                  
Emma Örjas
       


Emma Örjas, EuroPeers

Stort intresse för att resa och stort engagemang för samhällsfrågor, gör nätverket EuroPeers och att delta inom projekt med Europeiska Solidaritetskåren som de perfekta möjligheterna för henne. Emma har varit volontär i en sportorganisation med Europeiska solidaritetskåren i Paris under ett halvår samt är aktiv som Europeer där hon reser till olika delar i Europa för att delta på konferenser med andra ungdomar från nätverket. 

                  
Ebba Hedén
       


Ebba Hedén

Ebba blev en vinnare i discover EUs utlottning av interrailkort. Tillsammans med två vänner reste hon runt i Europa med tåg under julimånad och hann besöka 9 länder. 

                  
Philip Sandberg
       


Philip Sandberg

Philip Sandberg har arbetat i nästan tjugo år med EU:s olika program, främst Erasmus +. Dels i civilsamhället där han arbetat ideellt på Individuell Människohjälp (IM) och grundat vad som nu är bistånds- och ungdomsorganisationen Tamam. Han har även fortsatt med detta i den offentliga sektorn där han arbetade som EU-samordnare i Eslövs kommun, i det av Nordiska Ministerrådet finansierade arbetsmarknadsprogrammet Nordjobb och därefter som förtroendevald i Lunds kommun. Som förtroendevald har han drivit på för att fler verksamheter ska arbeta med detta och se vilka enorma möjligheter som finns både för den enskilde och för samhället i stort.


       
Kamyar Zarrin


Kamyar Zarrin

Som EURES-rådgivare arbetar Kamyar med frågor som rör fri rörlighet av arbetskraft inom EU/ESS och Schweiz. Han har mångårig erfarenhet från att arbeta internationellt med arbetsmarknadsfrågor och utvecklat och drivit fram flera projekt som resulterat i väl fungerade kompetensförsörjning. Kamyar har stort internationellt kontaktnät och har god kunskap och förståelse för kompetens som efterfrågas på europeiska arbetsmarknaden.