Hoppa till huvudinnehåll
 
Finansieras av Europeiska unionen

Utlysningar och ansökningstider i CERV

MUCF sprider information om CERV och stöder organisationer i deras ansökningsprocess. Vid frågor eller behov av konsultation kan ni vända er till oss. På den här sidan listar vi de utlysningar som just nu är öppna.

Notera att bidragen söks direkt hos EU-kommissionens centrala programkontor i Bryssel; European Education and Culture Executive Agency (EACEA) eller Directorate-General for Justice and Consumers (DG JUST).

EU:s samlingssida för finansiering och anbud: European Commission: Funding & tenders opportunities

Pågående utlysningar

Prevent and combat gender-based violence and violence against children. Deadline 7 maj 2025.

Den här utlysningen, uppdelad i fyra prioriteringar, har som mål att finansiera projekt som ska:

  1. Stödja utvecklingen av storskaliga, långsiktiga åtgärder för att bekämpa könsbaserat våld, genom vidarebeviljande av bidrag (ge finansiellt stöd till tredje part - civila samhällets organisationer). 10 miljoner euro finns tillgängligt för denna prioritet.
  2. Skydda och stödja offer och överlevande av könsrelaterat våld och våld i hemmet. 4 miljoner euro finns tillgängligt för denna prioritet.
  3. Förebygga könsbaserat våld, inklusive cybervåld. 4 miljoner euro finns tillgängligt för denna prioritet.
  4. Få integrerade barnskyddssystem att fungera i praktiken. 5 miljoner euro finns tillgängligt för denna prioritet.

Total budget för hela utlysningen är 23 miljoner euro.

Utlysningen med alla detaljer finns här.

Town Twinning. Deadline 17 september 2025.

Town Twinning-utlysningen hjälper till att främja interkulturell dialog genom att samla människor av olika nationaliteter och språk och ge dem möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter. Inom detta sammanhang kommer vänortsprojekt att öka medvetenheten om Europas rika kulturella och språkliga miljö samt främja ömsesidig förståelse och respekt. Detta bidrar till utvecklingen av en respektfull, dynamisk och mångfacetterad europeisk identitet samt respekten för gemensamma värderingar, demokrati och grundläggande rättigheter.

Med tanke på detta övergripande mål kan projekten behandla följande teman (listan är inte uttömmande):

  • EU bygger på solidaritet: solidaritet mellan sina medborgare, solidaritet över gränserna mellan medlemsstaterna samt solidaritet genom stödinsatser inom och utanför EU. Solidaritet är en gemensam värdering som skapar sammanhållning och svarar på samhälleliga utmaningar. Vänortsprojekt kommer att bidra till att övervinna nationella uppfattningar genom att främja ömsesidig förståelse och skapa forum där gemensamma lösningar kan diskuteras på ett konstruktivt sätt. Syftet bör vara att öka medvetenheten om vikten av att stärka den europeiska integrationsprocessen baserad på solidaritet och EU:s värderingar.
  • Vänortsprojekt kommer att ge medborgarna möjlighet att uttrycka vilken typ av Europa de vill ha. Debatter som stöds inom ramen för vänortsinsatsen bör bygga på EU:s specifika framsteg och de lärdomar som dragits från historien och från den europeiska integrationen. De bör också spegla aktuella trender och ge deltagarna möjlighet att utmana euroskepticism och föreslå möjliga åtgärder som EU kan vidta för att stärka känslan av tillhörighet till Europa, öka förståelsen för EU:s fördelar och stärka EU:s sociala och politiska sammanhållning.

Mer specifikt ska projekten:

  • ge medborgarna praktisk erfarenhet av unionens gemensamma arv och dess rikedom och mångfald samt göra dem medvetna om att detta utgör grunden för en gemensam framtid;
  • garantera fredliga relationer mellan européer och säkerställa deras aktiva deltagande på lokal nivå;
  • stärka ömsesidig förståelse och vänskap mellan europeiska medborgare;
  • uppmuntra samarbete mellan kommuner och utbyte av bästa praxis;
  • stödja god lokal förvaltning; samt
  • stärka de lokala och regionala myndigheternas roll i den europeiska integrationsprocessen.

Det förväntas att vänortsprojekten ska bidra till ett nytt narrativ för Europa, vara medborgarorienterade, främja jämlikhet, fria från våld, framåtblickande, konstruktiva och mer engagerande för barn och unga i synnerhet. Projekten kan baseras på resultat från medborgardialoger och kan leda till debatter om konkreta sätt att skapa en mer demokratisk union, möjliggöra för medborgare att återknyta till EU och utveckla en starkare känsla av ägarskap för det europeiska projektet.

Totalbudgeten för denna utlysning är 5 miljoner euro. 

Utlysningen med alla detaljer finns här.

Vill du veta mer?

Den 14 maj klockan 9.30-12.00 arrangerar EU-kommissionen ett digitalt informationstillfälle för alla som vill veta mer om den här utlysningen. Det krävs ingen anmälan till eventet utan man kan gå med i via den här Webex-länken: https://ecconf.webex.com/ecconf/j.php?MTID=m87c5a1a05fad61603b8a678d58f9cc41