Hoppa till huvudinnehåll
 

H.K.H. Prinsessan Sofia närvarar vid MUCF:s rikskonferens om ungas inflytande

2019-11-22 - 11:45
H.K.H. Prinsessan Sofia. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset
H.K.H. Prinsessan Sofia. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset

H.K.H. Prinsessan Sofia närvarar vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors rikskonferens i Stockholm den 27 november.

- Myndighetens årliga rikskonferens är en av de viktigaste mötesplatserna för personer som arbetar med eller fattar beslut som rör unga eller civilsamhället i Sverige. Årets tema är ungas möjlighet till inflytande. H.K.H. Prinsessan Sofia har ofta visat sitt stora engagemang för barn och ungas levnadsvillkor och rättigheter. Det är därför en stor ära för oss att hon har möjlighet att närvara, säger generaldirektör Lena Nyberg.

Rikskonferensen har arrangerats sedan mitten av 1990-talet och startades av dåvarande Ungdomsstyrelsen. Syftet är att sprida kunskap om, ge möjlighet till erfarenhetsutbyten och inspirera till initiativ för att förbättra ungas sociala inkludering och möjlighet till inflytande. Rikskonferensen pågår under två dagar, 27-28 november, och samlar varje år cirka 800 personer.

Den 27 november inleds rikskonferensen med tal av kultur- och demokratiminister Amanda Lind, generaldirektör Lena Nyberg, Carl Heath, särskild utredare för det demokratiska samtalet och Åsa Ekman, expert på barnkonventionen som blir svensk lag den 1 januari 2020.

Under MUCF:s rikskonferens genomförs totalt 27 seminarier, både i egen regi och i samverkan med andra myndigheter, regionförbund, kommuner, civilsamhälles och olika organisationer.

En av de frågor som tas upp på rikskonferensen är näthat mot unga som engagerar sig i viktiga samhällsfrågor. Andreas Magnusson och Melda Nahnfeldt från klimatrörelsen FridaysForFuture berättar om sina upplevelser av näthat. På samma seminarium deltar även Essi Alho, tf verksamhetschef för Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias kampanj ”Nej till näthat”. MUCF är en av de myndigheter som ställer sig bakom kampanjen tillsammans med bland andra Polisen, organisationer som Bris och Rädda Barnen och olika företag.

- Näthat är alltid allvarligt, men extra allvarligt är det när vuxna angriper unga som valt att engagera sig i viktiga samhällsfrågor. Hot och hat hör inte hemma i demokratiska samtal, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF. 

På rikskonferensen presenteras också MUCF:s årliga fokusrapport med temat ungas inflytande: ”Det vore ju kul om de frågade nån gång – Ungas möjlighet till inflytande på lokal nivå Fokus 19” samt den enkätundersökning som MUCF och SKL gjort om ungas inflytande regionalt och lokalt. Båda är del av uppföljningen av den nationella ungdomspolitiken.

Läs mer om Prinsessan Sofias engagemang för barn och ungas rättigheter

Länk till programmet för MUCF:s rikskonferens 2019 

Tid för rikskonferensen: 27-28 november

Plats: Stockholm City Conference Centre AB

Journalister är välkomna att delta vid rikskonferensen.

Anmälan sker till press@mucf.se eller 010-160 10 20 senast den 26 november!

För mer information kontakta Lena Olsson Kavanagh, pressansvarig, tfn 010-160 10 28 eller e-post lena.olsson.kavanagh@mucf.se

Länk till pressmeddelande om rikskonferensen  

Länk till pressmeddelande: FridaysForFuture: "Näthat från vuxna vanligt för unga som kämpar för en bättre miljö”