Hoppa till huvudinnehåll
 

Missa inte MUCF-dagarna - Tre dagar om ekonomisk utsatthet, framtidens välfärd och ungas politiska engagemang

2022-11-21 - 08:00

Många unga i Sverige lever i ekonomisk utsatthet. Unga ensamstående föräldrar, personer med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa är särskilt drabbade. Ekonomi, framtidens välfärd och ungas politiska engagemang står i fokus under MUCF-dagarna 29 november–1 december

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar årligen MUCF-dagarna, en arena för ny kunskap och samtal kring ungdomspolitik och politiken för det civila samhället. Den 29 november är temat Är idéburen välfärd framtiden? Den 30 november är ungdomspolitik i fokus på temat Hur engagerar vi fler unga i politiken? Den 1 december är förmiddagstemat Unga i ekonomisk utsatthet medan eftermiddagen ägnas åt ungdomar under rubriken Europaåret för unga och alla möjligheter som finns att upptäcka Europa genom projekt, volontärarbete, studentutbyten och resor.

Några punkter ur årets program:
Verksamhetsnära berättelser om barnfattigdom och unga i ekonomisk utsatthet, Anna Karlsson, Vilda Kidz, och Nicolas Lunabba, Hela Malmö. Hårdare regler gällande marknadsföringen av snabblån Jan Bertoft, Sveriges konsumenter. Unga från Fryshuset ger sin syn på valresultatet och ungas politiska engagemang. Hur engagerar vi fler unga i politiken? Ung Vänster, Grön Ungdom, Moderaternas ungdomsförbund och Liberalernas ungdomsförbund i paneldebatt. Unga kommunutvecklare Mörbylånga kommun presenterar sitt arbete med elevdemokrati och skolval. Hur kom vi hit - från statlig till privat välfärdsproduktion? Håkan Johansson, Lunds universitet. 

– Det är mycket oroande att så många unga saknar ett ekonomiskt skyddsnät i dag. När vi nu befinner oss i början av en lågkonjunktur kan situationen för den här gruppen unga förvärras ytterligare, säger Lena Nyberg, MUCF:s generaldirektör. I årets Fokusrapport presenterar vi den 1 december ny kunskap kring gruppen som lever på marginalen. Vi hoppas att kunskapen ska komma till nytta när beslut fattas som rör ungas levnadsvillkor.

I år är MUCF-dagarna helt digitala den 29–30 november. Den 1 december är konferensen ett hybridevent som kan följas digitalt eller på plats i Posthuset, Vasagatan 28 i Stockholm.

Program MUCF-dagarna
Tisdag den 29 november (digital sändning)
Hur bygger vi framtidens välfärd genom samverkan?
 
Fokus på de mervärden som samverkan med civilsamhället kan ge och vad idéburna aktörer kan bidra med när de levererar välfärdstjänster. Programmet bygger också på propositionen Idéburen välfärd som blir lag vid årsskiftet. 
Läs mer 

Onsdag den 30 november (digital sändning)
Hur engagerar vi fler unga i politiken? 
Fokus på ungas valdeltagande, ungas organisering och politiska deltagande. Diskussion kring vilka hinder som finns för unga att engagera sig och vad politiker kan göra åt det.  
Läs mer 

Torsdag den 1 december (förmiddag) digital sändning/på plats Posthuset i Stockholm
Unga i ekonomisk utsatthet  
Presentation av MUCF:s senaste Fokusrapport som handlar om ungas ekonomiska situation. Diskussion om unga med skulder, unga föräldrars utsatthet, barnfattigdom, vikten av tillgång till meningsfull fritid och om hinder på arbetsmarknaden. 
Läs mer 

Torsdag den 1 december (eftermiddag) digital sändning/på plats Posthuset i Stockholm: Europaåret för unga  
2022 är Europaåret för unga. Som avslutning bjuder MUCF in unga för att berätta om vilka möjligheter som finns ute i Europa och på hemmaplan. 
Läs mer 

Målgruppen för MUCF-dagarna är förtroendevalda, chefer/beslutsfattare och tjänstepersoner men även andra som är intresserade myndighetens frågor. Eftermiddagen den 1 december riktar sig särskilt till unga i åldern 30 år och yngre. Konferensen är avgiftsfri.

MUCF-dagarna är digitala men den 1 december är du välkommen att följa MUCF-dagarna på plats i Stockholm Posthuset, Vasagatan 28. Anmäl ditt deltagande senast den 25 november press@mucf.se eller på 010-160 10 20. Då får du även en länk som gör att du kan följa de digitala sändningarna.