Hoppa till huvudinnehåll
 

Skolval 2018 är igång! Ta chansen och besök en skola i ditt län där elever provar på att rösta.

2018-08-28 - 09:27

Den här veckan får över en halv miljon unga runt om i Sverige börja rösta i skolval. Missa inte tillfället att prata med elever om politik, samhällsengagemang och demokrati på en skola i ditt län.

Nästan 1 700 skolor i inte mindre än 271 kommuner har anmält sig till att delta i skolval mellan 27/8-7/9. Det innebär att 8 av 10 elever går på en högstadie- eller gymnasieskola som tagit chansen att rusta sina elever i demokratifrågor och att ta ställning i samband med skolval.

- Det är oerhört positivt att så många skolor tagit sitt demokratiuppdrag på allvar. Upp emot 600 000 elever kan delta i Skolval 2018. Det är en riktigt bra tillfälle för skolorna att prata både demokrati, politik och inflytande samt låta eleverna på ett konkret sätt vara med om hur valprocessen går till, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

- Vi har pratat med flera skolor som är aktiva under valveckorna och vi får mycket positiv respons. Det är roligt att ta del av engagemanget och att elever tar så stort ansvar för att genomföra skolval på så många ställen, säger Jill Vennelin, projektledare på Skolval 2018.

Skolorna bestämmer själva när de under vecka 35 och 36 ska hålla valet. Många väljer att genomföra det på fredagen i vecka 36 i så nära anslutning till det ordinarie valet till riksdag, kommun och landsting som möjligt. Resultatet presenteras efter att vallokalerna stänger den 9 september.

Ett urval av antalet anmälda skolor i olika städer, som ska delta i skolval runt om i Sverige:

Stockholm 370 st
Göteborg 87 st
Uppsala 64 st
Malmö 56 st
Kalmar 41 st
Gävle 35 st
Gotland 11 st
Halmstad 16 st
Luleå 13 st
Norrtälje 10 st
Landskrona 11 st
Östersund 11 st

Här är hela listan  över vilka skolor i årskurs 7-9 och gymnasiet som deltar. Sök på län och se hur många och vilka skolor i ert område som är anmälda. 

Fakta Skolval
Skolval är ett simulerat val som genomförs bland skolelever i samband med att ordinarie val hålls. Det arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller en skolförening. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare.

Fakta Skolval 2018
Skolval 2018 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samarbetsmyndigheter.

Tips  på aktiviteter och material inför, under och efter skolval.

Läs mer om Skolval 2018