Hoppa till huvudinnehåll
 

Satsning på unga i hela EU: ”Stort intresse i Sverige för Europeiska ungdomsveckan”

2019-04-23 - 07:30

Nästa vecka, den 29 april till 5 maj, arrangeras European Youth Week runt om i Europa. Med stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, ordnar 22 svenska organisationer och kommuner ett 40-tal evenemang för och med unga.

- Från Malmö i söder till Boden i norr arrangeras allt från fotoutställningar, konstworkshops och konserter till demokratilabb, föreläsningar och samtal mellan unga och politiker, säger Ellen Gosdoum, chef för avdelningen för internationellt samarbete på MUCF.

European Youth Week, eller Europeiska ungdomsveckan, är ett initiativ från EU-kommissionen för att lyfta frågor som rör barn och unga i alla medlemsländer. Finansieringen sker via EU-programmet Erasmus+ som främjar internationellt samarbete inom utbildning, ungdom och sport. I Sverige ansvarar MUCF för den del i programmet som rör unga och myndigheten fördelar stöd till olika lokala evenemang under ungdomsveckan.

I år är temat för ungdomsveckan ”Demokratin och jag” och flera organisationer och kommuner i Sverige har ansökt om bidrag för lokala evenemang.

- Valet till Europaparlamentet i maj gör att frågor som rör unga och deras möjligheter att påverka sin vardag är högaktuella. Vi ser ett stort intresse för ungdomsveckan i hela landet, säger Ellen Gosdoum.

- Men, syftet med satsningen är att få unga att engagera sig i olika sam-hällsfrågor även mellan valen. Därför värdesätter MUCF att bidragen går till evenemang som bygger på fysiska möten mellan unga och mellan unga och beslutsfattare och som kan leda till fortsatta kontakter och samarbeten.

Stor bredd på lokala aktiviteter

Några exempel på orter som uppmärksammar Europeiska ungdomsveckan är Örebro där kommunen fokuserar på alla ungas rätt till utbildning, i Sundsvall ordnas bland annat konstworkshop och en utställning om att vara ung i Europa och om EU:s historia, i Mölndal ordnas ”pizza- och politikdag” och i Helsingborg blir det både konsert och konstutställning.

Dessutom arrangeras även ett större evenemang i Bryssel den 29–30 april för cirka 800 unga och personer som arbetar med unga. Från Sverige deltar intresseorganisationen Svenska Riksförbundet FUB. I augusti 2018 anordnade FUB ett valläger för ungdomar och unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Satsningen har valts ut till ett av Europas bästa Erasmus+ projekt 2018/2019 och kommer att presenteras i Bryssel.

Europadagen på Stockholms central

Flera arrangörer i Sverige och övriga EU har valt att vänta med sina aktiviteter till Europadagen den 9 maj. Då är MUCF på plats på Stockholms centralstation tillsammans med representanter för bland andra EU-parlamentet, EU-kommissionen, riksdagen, universitet och högskolor, fackförbund och flera ambassader i Sverige.

- På Europadagen kommer vi bland annat att prata med unga om våra EU-program som syftar till att skapa förutsättningar för dem att delta och etablera sig i samhället samt göra det möjligt för fler unga att få internationell erfarenhet, säger Ellen Gosdoum på MUCF.

På webbsidan www.youthweek.eu finns information om lokala evenemang som arrangeras under Europeiska ungdomsveckan. Här är en lista på de svenska lokala evenemang som är anmälda hittills.

MUCF kommer också att ha löpande uppdateringar om olika aktiviteter på facebooksidan @erasmusplusungochaktiv och instagramkontot @erasmusplus_swe. Det går också att få mer information om olika evenemang på #democracyandme #youthweek

FAKTA/European Youth Week

  • European Youth Week har arrangerats vartannat år sedan 2003. Förra gången, 2017, arrangerades över 1 000 evenemang runt om i Europa och över 112 000 personer deltog. Under ungdomsveckan lyfts frågor som rör barn och unga dels genom lokala evenemang, dels i Bryssel (29–30 april) i ett större gemensamt arrangemang med cirka 800 unga och personer som arbetar med unga.
  • Värd är Europeiska kommissionen och kommissionär Tibor Navracsics som ansvarar för utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott. På nationell nivå ansvarar Erasmus+ kontoren för att samordna European Youth Week. MUCF är tillsammans med UHR, Universitets och högskolerådet, nationellt Erasmus+ kontor i Sverige.

Här kan du läsa mer om MUCF:s arbete med EU-programmet Erasmus+

Se lista över hittills anmälda lokala evenemang 

För mer information, kontakta MUCF:s presstjänst på tfn 010-160 10 20 eller e-post press@mucf.se