Hoppa till huvudinnehåll
 

Drygt en halv miljon elever kan rösta i Skolval 2022

2022-08-31 - 06:00

568 650 elever har möjligheten att delta i Skolval 2022 i samband med riksdagsvalet. Det är ett rekordhögt antal elever jämfört med 2018. Den 12 september presenteras det nationella valresultatet på en direktsänd digital valvaka under skoltid.

Skolval 2022 arrangeras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, på uppdrag av regeringen. Det är en av Sveriges största demokratisatsningar för unga och är tänkt att lära elever om demokrati, politik och hur det går till att rösta i ett riksdagsval.

Till årets skolval är 1 584 högstadie- och gymnasieskolor i 258 kommuner anmälda. MUCF har i år särskilt fokuserat på att få med särskolor och skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Både kommunala skolor och friskolor deltar, samt gymnasieskolor med teoretiska och yrkesförberedande program. I Skolval 2018 deltog 391 045 elever. I år finns det en möjlighet att den siffran blir högre, när sammanlagt 568 650 elever går på de högstadie- och gymnasieskolor som anmält att de ska delta i skolvalet. Hur många elever som faktiskt tar ställning och gör sin röst hörd blir klart först när alla röster har räknats den 12 september.

– Det är glädjande med ett så stort intresse. Skolan är en central plats för trygga demokratiska samtal där elevernas engagemang och nyfikenhet för samhällsfrågor och politik väcks och kan växa, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

– Oavsett bakgrund är det viktigt att alla unga får lära sig vad demokrati innebär. Genom att delta i skolvalet lär sig eleverna sig hur det praktiskt går till att rösta och hur viktig rösträtten är för vårt öppna samhälle. Det är centralt att redan i unga år lära sig att det påverkar vårt samhälle hur vi röstar.  

Dessa skolor har anmält att de deltar: https://www3.mucf.se/skolval2022/SkolLista.do

Skolval är inte bara en fråga om att rösta, utan lika mycket en satsning på att stimulera demokratiska samtal i skolan både före och efter valdagen. Elever och skolpersonal arrangerar valdagar och röstning på samma sätt som i det allmänna riksdagsvalet, med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknare. Det är upp till skolorna vilken dag själva röstningen äger rum, valdagar kan hållas fram till den 7 september. 

Den stora nyheten i år är MUCF:s direktsända digitala valvaka måndagen den 12 september kl. 13-14. Då presenteras det nationella valresultatet från Skolval 2022 och inbjudna gäster diskuterar resultat och hur arbetet med demokrati kan fortsätta även efter valdagen.

Valvakan direktsänds från Malmö och Stockholm och kan följas av elever, lärare och andra intresserade. Under sändningen blir det även inslag från skolor som deltagit i skolvalet. MUCF:s utsända besöker Stiftelsen Viktor Rydbergs högstadium och gymnasium i Sundbyberg, Södervärnskolan i Visby samt Åsbackaskolan och Birgittaskolan i Örebro.

Valvakan leds av Babiker Malik, tidigare programledare för UR:s serie Demokrati helt enkelt och gäster är Lena Nyberg, generaldirektör MUCF, Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket, Edvin Johansson, vice ordförande Sveriges elevråd, Mayson Joacimsbarn Persson, vice ordförande Youth 2030, Erik Lundberg, universitetslektor Högskolan Dalarna och Rebecka Hinn, uppdragsledare Skolval 2022, MUCF.

– Vi vet från tidigare att eleverna har saknat uppföljning efter skolvalet. Nu presenterar vi valresultatet på en egen digitala valvaka som alla kan anmäla sig till, säger uppdragsledare Rebecka Hinn, MUCF. Vi kommer att ha viktiga och intressanta samtal om valet, demokrati och politik. Vi hoppas inspirera till många fler samtal om demokrati under läsåret.

Mer information om valvakan: https://www.mucf.se/utbildningar-och-konferenser/valvaka-med-skolval-2022

De första skolvalen till riksdagen anordnades i slutet av 1960-talet. 1998 sammanställdes valresultaten nationellt för första gången. Sedan 2002 har MUCF regeringens uppdrag att samordna skolval i samband med riksdagsvalet

Media kan följa valvakan digitalt eller bevaka den på plats i Malmö och Stockholm. Det går även bra att besöka skolorna som MUCF besöker den 12 september. Anmäl ditt intresse till MUCF:s presstjänst press@mucf.se eller på 010-160 10 20.

Möt några av de medverkande i valvakan för Skolval 2022:

Lena Nyberg, generaldirektör MUCF: https://www.mucf.se/utbildningar-och-konferenser/valvaka-med-skolval-2022/hej-lena-nyberg

Eric Wennström, lärare Södervärnskolan, Visby: https://www.mucf.se/utbildningar-och-konferenser/valvaka-med-skolval-2022/hej-eric-wennstrom

Mayson Joacimsbarn Persson, vice ordförande Youth 2030: https://www.mucf.se/utbildningar-och-konferenser/valvaka-med-skolval-2022/hej-mayson-joacimsbarn-persson

Peter Fredriksson, generaldirektör, Skolverket: https://www.mucf.se/utbildningar-och-konferenser/valvaka-med-skolval-2022/hej-peter-fredriksson