Hoppa till huvudinnehåll
 

Jubileum för europeisk volontärtjänst

2016-01-26 - 11:45

I år fyller Europeisk volontärtjänst 20 år. Sedan starten har omkring 75 000 europeiska ungdomar gjort volontärtjänst i ett annat land. Omkring 2500 volontärer har åkt från eller till Sverige.

Europeisk volontärtjänst är en del av EU:s utbildnings- och ungdomsprogram Erasmus+ och ger unga över hela Europa chansen att bidra till samhället och samtidigt få en unik erfarenhet.

- Jag skulle rekommendera alla människor som har möjlighet  att åka som volontär. Upplevelsen av olika kulturer som fungerar ihop och att fördomar om andra människor prövas mot verkligheten, är erfarenheter man växer av, säger Amanda Edenlind, före detta volontär från Kungsbacka som var i Granada, Spanien.

Några pågående projekt i SverigeNavigatorcentrum i Östersund har sänt 37 volontärer sedan 2009, bland annat till ett center som tar hand om havssköldpaddor i Grekland. Man har också tagit emot åtta ungdomar. Navigatorcentrums verksamhet är framför allt till för unga utanför utbildning och arbete.

Social resursförvaltning i Göteborg har sedan 2011 sänt cirka 60 volontärer utomlands, huvudsakligen till volontärprojekt i Frankrike. Ungdomarna som deltagit varken arbetar eller studerar, så volontärtjänsterna syftar till att ge dem värdefulla erfarenheter som bidrar till både yrkesmässiga och sociala kompetenser.

Kulturhusen Elsas & Skylten i Linköping är ungdomsverksamheter inom Studiefrämjandet Östergötland som sedan 2006 tagit emot 24 volontärer och skickat fyra. För tillfället har organisationen tre volontärer som bland annat arbetar med arrangemang inom film, musik och kultur.

Under året får ni möta före detta volontärer på www.facebook.com/eurodesksverige .

Film om ett europeiskt volontärprojekt https://youtu.be/bQvJMviWSTs .

På webbplatsen mucf.se finns en lista på alla organisationer som har pågående volontärprojekt inom Erasmus+ i Sverige.

Kontaktuppgifter:

Anders Hagquist, kommunikationschef, telefon 070-663 39 18

Anna Lilja, Göteborgs Stad, t elefon 0707-85 71 03 

Liv Robén, Coach/Navigatorcentrum, Östersunds kommun, telefon 0732-75 32 79

Anja Åkesson, Studiefrämjandet Östergötland, telefon 013-25233