Hoppa till huvudinnehåll
 

50 kommuner frågar unga om deras levnadsvanor - är er kommun med?

2018-09-27 - 09:30

Den 1 oktober startar årets Lupp-undersökning runt om i landet. Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige.

I årets Lupp-undersökning får tiotusentals unga mellan 13–25 år svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

- Lupp är ett bra sätt för beslutsfattare i kommuner och regioner att skaffa sig kunskap om hur unga har det. På så sätt kan de förbättra ungas situation lokalt och arbeta systematiskt med ungdomspolitik. Resultatet kan också ligga till grund för dialog med unga i kommuner och regioner, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Enligt utvärderingen Lupp på allas läpp från 2014 säger 86 procent av de lokalt ansvariga för Lupp att undersökningen har bidragit till förändringar av den lokala ungdomspolitiken. Vidare anser 71 procent att arbetet med Lupp har bidragit till mer sektorsövergripande samverkan.

Luppenkäten är gratis för kommunerna att använda. Den vänder sig till unga mellan 13 och 25 år. Kommunen väljer själv vilka årskurser och åldersgrupper som får delta. Många kommuner gör enkäten med två eller tre års intervall och kan på så sätt följa upp vilka effekter eventuella insatser fått och hur ungdomars syn på sin livssituation förändras.
I år är det 50 kommuner som gör enkäten och det är det sjuttonde året som Lupp genomförs. Totalt har 180 kommuner någon gång gjort enkäten. Enkäten finns på fyra språk utöver svenska och har också använts i andra länder.

Läs mer om Lupp i skrifterna:

Ett år med Lupp 

Analysera Lupp – en handledning 

Gör din kommun Lupp? Snart öppnar anmälan till Lupp 2019

 


Avesta kommun

Borgholms kommun 

Borlänge kommun

Dals-Eds kommun

Eksjö kommun

Emmaboda kommun

Falköpings kommun

Falu kommun

Gagnef kommun

Halmstads kommun

Haparanda kommun

Hedemora kommun

Hultsfreds kommun

Hylte kommun

Härnösands kommun

Högsby kommun

Kalmar kommun

Skara kommun

Skellefteå kommun

Smedjebackens kommun

Sundsvalls kommun

Säters kommun

Kalmarsunds gymnasieförbund

Kramfors kommun

Laholms kommun

Leksands kommun

Ludvika kommun

Lycksele kommun

Malung-Sälens kommun

Mora kommun

Mönsterås kommun

Mörbylånga kommun

Nybro kommun

Nyköpings kommun

Orsa kommun

Oskarshamns kommun

Timrå kommun

Torsås kommun

Vansbro kommun

Varbergs kommun

Vimmerby kommun

Värnamo kommun

Västerviks kommun

Växjö kommun

Ånge kommun

Älvdalens kommun

Örkelljunga kommun

Örnsköldsviks kommun