Hoppa till huvudinnehåll
 

45 projekt för unga får dela på 17,7 miljoner kronor i EU-bidrag

2022-06-08 - 08:00
Pengar i fickan.
Pengar i fickan.

Årets första ansökningsrunda för bidrag från EU-programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren är nu slutförd. 45 svenska ungdomsprojekt får totalt cirka 17,7 miljoner kronor (1 809 884 euro) i bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

MUCF har beviljat 25 projekt bidrag inom EU programmet Erasmus+ Ungdom. Cirka 9 miljoner kronor fördelas till organisationer i bland annat Jönköping, Sundsvall och Västra Frölunda. Projekten handlar om miljö och klimatförändringar, kreativitet, konst, kultur samt fysisk och mental hälsa.

– Det är första gången som det finns möjlighet att söka medel för så kallade ackrediterade projekt inom Erasmus+ Ungdom. Organisationerna kan nu arbeta mer långsiktigt och kontinuerligt med sina EU-projekt. Alla de sex organisationer som hade en godkänd ackreditering beviljades bidrag och det är en glädjande utveckling, säger Johan Lycke, avdelningschef på MUCF:s avdelning för internationellt samarbete. 

Inom EU-programmet Europeiska solidaritetskåren fick MUCF in fler ansökningar än tidigare med många spännande och innovativa projekt. 20 volontär- och solidaritetsprojekt i bland annat Åhus, Lomma och Sundsvall får dela på cirka 9 miljoner kronor. 

Exempel på organisationer som får bidrag från Erasmus+ Ungdom och Europeiska Solidaritetskåren:

Jönköpings kommun planerar ett internationellt ungdomsutbyte för 30 deltagare i Brittebo/Bottnaryd i Sverige i augusti 2022. Utbytet ska skapa fler inkluderande insatser på lokal nivå för unga, framförallt för med fokus på unga med migrantbakgrund eller utländsk bakgrund.

Sundsvalls Kulturskola ska utföra ungdomsutbytet ”Blick av Frankrike, resa till konstens land" som ska stärka ungdomars förmåga till skapande över gränserna genom att svenska och franska ungdomar möts. Ubytet sker i Frankrike i augusti 2022 och inkluderar 19 deltagare i åldern 16-19 år.

Önnereds HK i Västra Frölunda har fått bidrag till kompetensutveckling för ungdomsledare i ett samarbete mellan Önnereds HK och FC Portos handbollssektion i Portugal. De ska genomföra en gemensam ledarskapsutbildning i båda länderna. Målet är att fortsätta att utveckla ungdomsverksamheter med fokus på verksamheter och deltagande för tjejer.

Ekogården RELEARN Suderbyn på Gotland planerar att erbjuda en plattform för 10+ deltagare där de får dela med sig av erfarenheter och känslor kring ”eko-ångest”. Målet och syftet  är att skapa permanenta plattformar där eko-ångest kan uttryckas och transformeras.

Alla som beviljats bidrag i denna ansökningsrunda.

Läs mer om programmen:

Erasmus+

Europeiska solidaritetskåren