Hoppa till huvudinnehåll
 

10 projekt får dela på 7,75 miljoner kronor: ”Stort intresse för demokratibidrag”  

2020-11-04 - 07:30
Foto Wavebreakmedia
Foto Wavebreakmedia

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, fördelar nu 7,75 miljoner kronor i statsbidrag till tio demokratiprojekt. 

Statsbidraget är en del i regeringens satsning "Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati".

Vi har valt ut projekt som kan öka ungas kunskap om lokal demokrati, få fler människor att rösta i områden med lågt valdeltagande och projekt som kan få unga och andra grupper att delta och känna sig delaktiga i demokratin, säger Marie Pettersson Hallberg, chef, avdelningen för statsbidrag på MUCF.

Nästa år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen, en viktig milstolpe i den svenska demokratins historia. Men, demokratin är ifrågasatt både i Sverige och i andra länder. Regeringen gör därför flera satsningar för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden. MUCF fick i våras i uppdrag att fördela totalt 7,75 miljoner kronor i ett nytt statsbidrag till civilsamhället för att stärka demokratin.

MUCF fick i våras även i uppdrag att under två år främja ungas förutsättningar att delta i demokratin med fokus på den lokala demokratin.

- Att värna vår demokrati och öka ungas möjlighet att vara en del av den är en av vår tids viktigaste uppgifter. Genom de demokratiuppdrag som myndigheten fått vill vi skapa verklig förändring för ungas delaktighet. Vi ser fram emot att arbeta långsiktigt med kommuner och regioner för att ta fram konkreta modeller och metoder för ungas inflytande, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

"Fått prioritera hårt"

Intresset för det nya demokratibidraget har varit rekordstort, myndigheten har fått in totalt 124 ansökningar.

- Överlag har kvaliteten på ansökningarna varit väldigt hög. Vi har därför varit tvungna att prioritera hårt bland projekten. Det finns flera bra projekt som medlen tyvärr inte räckt till, säger Marie Pettersson Hallberg.

Några exempel på projekt som får ta del av demokratibidraget är:

  • Riksförbundet FUB får bidrag för projektet ”Aktivism för alla!” som ska anordna ett ungdomsforum med temat aktivism för unga med intellektuell funktionsnedsättning för att på så sätt stärka målgruppen att ta större plats i demokratin (1 056 400 kronor).
  • Rädda Barnens Ungdomsförbund får bidrag för projektet ”Utvidga demokratin för att inkludera unga!” som ska stärka barn och ungas förutsättningar att delta i demokratin genom att arrangera möten mellan unga och makthavare, bland annat med dialogkonferens i Borås och Kramfors (917 551 kronor).
  • Den kooperativa kvinnoorganisationen ASOV Stockholm får bidrag för projektet ”Demokrati tillsammans” som ska anordna temakvällar i flera städer runt om i Sverige och vidareutbilda informatörer i demokrati (678 626 kronor).

Övriga projekt som beviljas bidrag är ”Demokratiskola 2.0” (ABF Huddinge), ”Du har en röst” (Ensamkommandes förbund), ”127 Forum” (FOLK), ”Poddcirkeln - Min demokratiska röst” (Föreningen Norden), ”Empower The Districts” (Zigzag föreningen), ”Romerna i demokratin - ett fokus på ökat valdeltagande” (Romska Ungdomsförbundet), ”Mitt val/Digitala verktyg för ökat valdeltagande” (Studieförbundet Vuxenskolan Förbundskansli)

Se vilka som fått bidrag på mucf.se

Länk till pressmeddelande: ”Satsningar för ”Demokratin 100 år”: Öka ungas inflytande och bidrag till civilsamhället”