Hoppa till huvudinnehåll
 

Nytt EU-program ger unga chansen att engagera sig

2018-07-09 - 10:00

I höst startar Europeiska Solidaritetskåren ett nytt EU-program som erbjuder unga mellan 18 och 30 år en möjlighet att vara volontärer, praktisera och jobba med solidaritetsprojekt. MUCF har utsetts till programansvarigt kontor i Sverige.

Genom Europeiska Solidaritetskåren får unga en möjlighet att bidra till ökad solidaritet i samhället. Programmet ska främja aktivt medborgarskap och bidra till ungas personliga utveckling, samt berika organisationer och lokalsamhällen. Projekten kan till exempel omfatta arbete med flyktingar, miljö och kulturprojekt, samt insatser i samband med särskilda påfrestningar i samhället. Programmet tilldelas 375,6 miljoner euro fram till år 2020.

Aktiviteterna kan genomföras både i Sverige och utomlands. Organisationer och ungdomar hittar varandra via Solidaritetskårens databas och därefter ansöker organisationer om medel via MUCF. Inom de internationella projekten erbjuds extra socialt och språkligt stöd för deltagare som åker till ett nytt land. Förhoppningen är att 100 000 européer mellan 18 och 30 år ska ha deltagit i projekt till och med 2020. I Sverige har cirka 700 personer anmält intresse hittills.

– MUCF ser mycket fram emot att inleda arbetet med Europeiska Solidaritetskåren. Vi har länge sett vilken positiv inverkan EU-projekt har på både ungdomar, organisationer och lokalsamhälle. Genom Europeiska Solidaritetskåren kan vi både bredda och fördjupa vårt arbete, säger Ellen Gosdoum, chef på internationella enheten på MUCF.

Läs mer och registrera dig i Solidaritetskåren här