Hoppa till huvudinnehåll
 

Göteborg: Släpp in EU i klassrummet!

2018-11-19 - 10:00
Skolval 2019 till Europaparlamentsvalet.
Skolval 2019 till Europaparlamentsvalet.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i uppdrag av regeringen att förbereda Skolval 2019 som hålls i samband med Europaparlamentsvalet 2019. Nu bjuder vi in skolor till workshop på tre olika platser i Sverige om hur pedagoger kan arbeta med EU-frågor i undervisningen. Nu kommer turen till Göteborg.

I workshopen kommer information och inspiration att ges om Skolval 2019 och hur lärare konkret kan vara med och anordna ett skolval. Vi delar med oss av goda exempel på hur du kan arbeta med EU-frågor i olika projekt, samt tips och inspiration till aktiviteter, material och annat för att göra Skolval 2019 lärorikt för eleverna.

Workshopen utförs av Charlotta Granath som är pedagog och EU-skolambassadör.

Målgrupp Lärare och skolledare i årskurs 7-9 och gymnasiet

29 november, kl 17-19. Smörgås och kaffe serveras från 16.30. 

Plats Hvitfeldtska gymnasiet, Rektorsgatan 2, Göteborg

Anmälan till workshopen görs här 

Workshopen är kostnadsfri.

Genom Skolval 2019 får unga en unik möjlighet att öka sin kunskap om EU-politiken och vad Sveriges medlemskap innebär.

Anmäl din skola till Skolval 2019 här.

Läs mer om hur du kan arbeta med ett valår i klassrummet här.

Fakta om Skolval 2019

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har i uppdrag av regeringen att förbereda Skolval 2019. Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige har i uppdrag av MUCF att driva skolval mot skolorna. Valmyndigheten och Skolverket är samverkansmyndigheter.
Skolval arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller elevråd. Satsningen riktar sig till elever i årskurs 7–9 och gymnasiet. Elever i särskolan deltar på lika villkor som andra elever i samma årskurs. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängd, valurnor och rösträknare.

Skolval ger elever möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning och ta ställning för ett politiskt parti och samtidigt lära sig om den demokratiska processen. Skolval är mer än själva valdagen och många skolor ordnar aktiviteter som debatter, temadagar och studiebesök i anknytning till sitt skolval.

För mer information kontakta Emelie Lundqvist, utvecklingsledare MUCF: emelie.lundqvist@mucf.se, 08 566 21953 eller press@mucf.se, tel: 010 160 10 20