Hoppa till huvudinnehåll
 

MUCF deltar i internationell konferens om inkludering av unga nyanlända

2018-09-25 - 11:29

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, deltar i en konferens 25–27 september i Ljubljana, Slovenien, om unga migranter, flyktingar och asylsökande.

På konferensen i Ljubljana samlas 80 europeiska ungdomsledare, intressenter och beslutsfattare. Konferensen handlar om hur unga kan arbeta med att stödja unga flyktingar i Europa i så kallad ”peer learning”.

MUCF deltar på mötet för att sprida kunskap om Youmo.se och om vägledningen Youmo i praktiken. Youmo.se är en webbplats med information om kroppen, sexualitet, hälsa och relationer för 13–20-åringar på olika språk. Allt innehåll finns på lätt svenska och på arabiska, dari, somaliska och tigrinja. Innehållet har tagits fram i nära samarbete med unga själva och de yrkesgrupper som möter dem. Bakgrunden är att många unga nyanlända inte vet var de ska få tag på information om just hälsa, sex, jämställdhet, relationer och vilka rättigheter de har i Sverige. Vägledningen Youmo i praktiken vänder sig till personer som möter unga nyanlända i sina yrkesroller.

- Det är en mänsklig rättighet att få tillgång till information om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet. För oss är det här ett utmärkt tillfälle att kunna sprida vår metod till fler som arbetar med unga runt om i Europa, säger Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF.

På konferensen står bland annat följande frågor i fokus: jämställdhet och HBTQ-perspektiv, välmående och psykisk hälsa, sektorsövergripande samarbeten och att ge röst åt eller företräda unga nyanlända.

Konferensen är en del av MUCF:s EU-projekt Becoming a part of Europe.

Ta del av sajten Youmo.se

Ladda ner handledningen "Youmo i praktiken" här.