Hoppa till huvudinnehåll
 

419 svenska ungdomar får upptäcka EU under 2020

Nyhet -

Tävlingen DiscoverEU som genomfördes i slutet av 2019 är avslutad. EU-kommissionen delar nu ut omkring 20000 interrailkort till europeiska ungdomar födda 2001. 419 interrailkort går till svenska ungdomar och ger dem en möjlighet att upptäcka Europa med tåg under 2020.  

Totalt från hela EU kom det in omkring 75 000 ansökningar. Omkring 1400 av dessa kom från svenska ungdomar födda 2001.  

Fördelningen av hur många interrailkort som delas ut per land baseras på andelen av landets befolkning jämfört med EU:s totala befolkning. 

Tävlingen pågick 7–28 november 2019. Vinnarna och reserverna (om vinnarna inte har möjlighet att resa) meddelas via mejl från om med den 15 januari.  

Framåt sommaren 2020 släpper EU-kommissionen nya interrailkort och då är det ungdomar som är födda 2002 som kan ansöka. 

Om DiscoverEU

DiscoverEU är ett initiativ från EU-kommissionen som ger europeiska 18-åringar, oavsett bakgrund och förutsättningar, en möjlighet att resa kostnadsfritt med tåg inom EU. Unga människor med särskilda behov, till exempel ett funktionshinder eller en funktionsnedsättning, kan ansöka om extra stöd.    

Syftet med DiscoverEU är att utforska sin europeiska identitet bland annat genom att ta del av historia, lära sig från andra kulturer och hitta nya vänner. Initiativet har en viktig roll i att utveckla ungas förmågor att tro på sig, lösa problem och ta sig an utmaningar. Det triggar även deras samhällsengagemang, på såväl lokal som europeisk nivå.   

Det här var den fjärde ansökningsrundan inom DiscoverEU sedan initiativet lanserades 2018 av EU-kommissionen. Totalt, i de tre föregående ansökningsrundorna, har omkring 275 000 europeiska ungdomar ansökt om cirka 50 000 tillgängliga biljetter, varav cirka 1 000 biljetter har gått till svenska ungdomar. Fördelningen av antal biljetter per land baseras på andelen av landets befolkning jämfört med EU:s totala befolkning.

Som en del av EU-nätverket Eurodesk ansvarar MUCF för att informera om DiscoverEU och svara på frågor som kommer från svenska ungdomar, deras föräldrar och andra intressenter.

DiscoverEU på Europeiska Ungdomsportalen (EU-kommissionens webbplats)
EU-kommissionens pressmeddelande om DiscoverEU (200115)