Hoppa till huvudinnehåll
 

Project Lab: Volontärprojekt inom Europeiska solidaritetskåren

Datum/tid:
Plats: Online, via Zoom

Varmt välkommen att delta på MUCF:s digitala Project Lab om Europeiska solidaritetskåren och ungas deltagande.

Här kan du som arbetar med unga få inspiration, verktyg och kunskap om Europeiska solidaritetskåren som erbjuder att åka som volontär ut i Europa, ta emot volontärer i en verksamhet eller driva lokala solidaritetsprojekt.

Vad är ett Project Lab?

Project Lab är ett utbildningskoncept som MUCF anordnar. Utbildningen är för alla som är intresserade av att veta mer om Europeiska solidaritetskåren och lära sig om hur de olika programdelarna fungerar i praktiken. Vi samarbetar med externa utbildningsledare som är experter på programmet och på icke-formellt lärande metoder.

Det finns två typer av Project Labs: Intro och Advanced. Project Labs Intro riktar sig till dem som är helt nya i programmet och vill få en första inblick om hur de kan använda programmet i sina verksamheter. Advanced riktar sig till personer som redan har fått grundinformation om programmet och som vill lära sig att implementera ett projekt. 

Vad är Europeiska solidaritetskåren?

Inom Europeiska solidaritetskåren finns det två programdelar. Volontärprojekt och Solidaritetsprojekt. Genom volontärprojekten kan unga åka ut som volontär i Europa helt kostnadsfritt i upp till 12 månader och verksamheter kan ta emot volontärer. Här får unga möjligheten att få arbetslivserfarenhet, få nya kunskaper, uppleva en ny kultur och få nya vänner för livet. Genom Solidaritetsprojekt så kan unga driva olika lokala projekt. Syftet är att stötta ungas idéer och öka ungas engagemang i samhället.

Datum, tid och plats  

Utbildningen hålls digitalt via Zoom med utbildningsledarna Konstantinos Stergiou och Fredrik Wouda. Utbildningen hålls på engelska.

Project Lab Quality är uppdelat på 4 träffar via zoom (varje tillfälle kommer att vara 90 minuter) och sedan kommer det att vara uppgifter som utförs individuellt eller i grupp genom den digitala plattformen HOP.

 • 14 september, klockan 14:30-16:00
 • 16 september, klockan 13:00:14:30
 • 21 september, klockan 10:00-11:30
 • 23 september, klockan 10:00-11:30

Utbildningen hålls på engelska.

För vem?  

Utbildningen riktar sig till organisationer som redan har fått information om hur man ansöker om Quality Label inom Europeiska solidaritetskåren och planerar driva volontärprojekt (skicka iväg eller ta emot volontärer).

Program  

ProjektLabs Quality är en digital utbildning för att få fördjupad kunskap om Europeiska solidaritetskåren och de två programdelarna; Volontär- och Solidaritetsprojekt samt hur ni arbetar med Europeiska solidaritetskåren som ett verktyg för att stötta unga. 

Under ProjektLabs Quality kommer vi att använda oss av MOOC-plattform och det digitala verktyget HOP Online Learning. Utbildningen kommer att pågå under 2 veckors tid och innehålla både träffar online och individuella/gruppuppgifter.

Efter utbildningen kommer du att ha:

 • förståelse för de olika delarna i ett projekt och hur ni på ett bra sätt kan genomföra projektet.
 • kunskap om det praktiska kring ett projekt (språkkurser, CIGNA, kommunikation med partners, hitta boende, OLS etc).
 • kunskap om hur projektbudgeten fungerar.
 • förståelse för projektledning (rutiner för introduktion av volontärer, sociala mentorer, avtal med partners, hur man delar upp olika ansvarsområden etc.).
 • förståelse för olika utmaningar som kan uppstå inom ett ESC-projekt.
 • kunskap om de olika verktyg som finns för coachning och mentorskap inom solidaritets- och volontärprojekt samt mental hälsa.
 • lärt dig mer om dokumentation, metoder och reflektion kring Youthpass.
 • reflekterat kring hur ni kan stödja volontärer med färre möjligheter.

Anmälan  

Anmäl dig senast den 10 september. Medverkan är kostnadsfri.  
Möteslänk skickas via mejl till de som anmält sig närmare inpå datumet för utbildningen. 

Anmälan till Project Lab- Europeiska Solidaritetskåren

Har ni några frågor under tiden är ni välkomna att maila training@mucf.se
eller joana.pinheiro@mucf.se 

Läs mer om Europeiska solidaritetskåren på MUCF:s webbplats.