Hoppa till huvudinnehåll
 
EU

Unga berättar om EU:s ungdomsdialog – varför engagera sig?

Nyhet -

Den nionde cykeln av EU:s ungdomsdialog kulminerade i EU:s ungdomskonferens som gick av stapeln i Växjö den 20–22 mars 2023. Under konferensen pratade MUCF med några av de drygt 230 ungdomsdelegater som hade samlats från hela Europa. Resultatet blev 10 videointervjuer med reflektioner från konferensen och EU:s ungdomsdialog.

  • ”Det här är ett bra sätt att få ut viktiga frågor till folk som inte är vana vid diskussioner med beslutsfattare eller politiker.”
  • ”Jag ser att vi påverkar.”
  • ”Jag har lärt mig väldigt mycket om olika förutsättningar i olika medlemsländer.”

Det är några av de lärdomar som de 10 delegaterna från 9 olika länder tog med sig. Alla intervjuade var ense om att EU:s ungdomsdialog är ett utmärkt sätt för unga att få bättre förståelse för hur EU fungerar och genom att delta så har de insett att det faktiskt är möjligt att påverka politiska processer på EU-nivå. 

Se alla videointervjuer från EU:s ungdomskonferens i sin helhet.

Delta i vårt webbinarium om demokrativerkstäder

Aktivt deltagande är kärnan i EU:s ungdomsdialog, och från oktober 2023 till januari 2024 finns det möjlighet för fler unga att delta i en ny cykel av EU:s ungdomsdialog.

Det här sker genom demokrativerkstäder som arrangeras av organisationer eller kommuner – med stöd av LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer och MUCF. 

Läs mer om vad dessa handlar om och anmäl dig till vårt webbinarium den 26 september.