Hoppa till huvudinnehåll
 
Erasmus+

Unga resenärer träffades på DiscoverEU meet-up i Örebro

Nyhet -

Ungdomar från hela Europa samlades i Örebro den 19–21 augusti för en så kallad DiscoverEU meet-up – en träff för alla de som just då reste med resekort från DiscoverEU i Sverige. Det var första gången en dylik träff ordnades i Sverige. Ungdomsorganisationen Awesome People arrangerade träffen på uppdrag av MUCF. Under två dagar fick 17 resenärer umgås och lära känna varandra, utbyta erfarenheter och lära sig mer om vad EU:s ungdomsprogram kan erbjuda.

DiscoverEU meet-up i Örebro, augusti 2022

DiscoverEU är ett initiativ inom Erasmusprogrammet som ger 18-åringar möjlighet att resa runt i Europa och få nya erfarenheter, främst med tåg. I Sverige har MUCF ansvar för att ha en lärande cykel för svenska deltagare och i år ordnades även en träff för de som reste i Sverige. Awesome People stod för arrangemanget.

- När vi satte programmet för dagarna tänkte vi väldigt mycket på att de metoder vi använder i vårt dagliga arbete skulle komma till användning, till exempel lärande Escape Rooms. Vi ville också ge ungdomarna tillfälle att lära känna Örebro och ge dem information om Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren, säger verksamhetsansvariga Karin Wouda.

Träffen var även ett unikt tillfälle för Awesome People att knyta nya kontakter med ungdomar från hela Europa och visa upp sin organisation, att berätta om olika aktiviteter som de ordnar och inspirera resenärerna till att kunna engagera sig på egen hand när de återvänder hem.

- De fick se hur man kan lära sig på andra sätt än bara genom skolan, och hur man kan fortsätta att lära sig när man slutar skolan. De finns flera olika sätt att engagera sig, både lokalt och internationellt, säger Wouda.

”Om man missar ett tåg så kommer det alltid ett nytt”

En av deltagarna i Örebro var DiscoverEU-ambassadören Emili Klimenko. Hon och hennes pojkvän har rest runt i nio EU-länder och hon säger att resandet har hjälpt henne att få bättre självförtroende, främst genom att hon lärt sig att överkomma sina olika rädslor.

- Jag är alltid rädd för att inte klara av något, det kan vara en tenta eller vilken utmaning som helst. Först är jag rädd för att inte klara av det, men så fort jag påbörjar något blir jag självsäker – jag vet att jag kommer att klara det. Det är rädslan att inte klara av något som stoppar mig ibland. Det är något jag måste jobba på och DiscoverEU har hjälpt mig med det, säger Klimenko.

Därför är hennes råd till framtida DiscoverEU-resenärer att inte oroa sig för mycket på förhand utan ”bara åk”.

- Lämna landet, bara åk någonstans. Man kan också resa på instinkt, åka någonstans man inte har planerat. Det är ingen fara, om man missar ett tåg så kommer det ett nytt, säger hon.

DiscoverEU:s inkluderingsinsats – nu öppen för ansökningar

Startdatum för nästa ansökningsomgång inom DiscoverEU är inte ännu bekräftad men  redan nu kan man söka resekort inom ramen för DiscoverEU:s inkluderingsinsats

Det här är en utbyggnad av DiscoverEU-initiativet som innebär att organisationer och grupper av ungdomar kan få stöd för att genomföra projekt som gör det möjligt för ungdomar med begränsade möjligheter att delta i DiscoverEU på samma villkor som sina kamrater. 

Målet med inkluderingsinsatsen är att nå ut till ungdomar med begränsade möjligheter som inte annars skulle ansöka på eget initiativ, och hjälpa dem att övervinna de hinder som finns för att delta i den allmänna ansökningsomgången av DiscoverEU. I inkluderingsinsatsen finns det även mer medel att söka utöver resekortet. 

MUCF handlägger dessa ansökningar som söks via ansökningsportalen i Erasmus+. Ansökningstiden pågår fram till 4 oktober 2022.