Hoppa till huvudinnehåll
 

Nära hälften av alla unga samer är utsatta för rasism

Nyhet -

Idag den 6 februari är det samernas nationaldag. Nationaldagen firas i hela Sápmi - det stora landområde där samerna bor som innefattar Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Studier visar att nästan hälften av de unga samerna har upplevt att de har blivit illa behandlade eller trakasserade för att de är samer. Unga samer osynliggörs och får utstå trakasserier, hot och våld.

En viktig insats för att motverka rasism är att kunskapsnivån i samhället om det samiska folket, deras livsvillkor, kultur och rättigheter som urfolk stärks. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har regeringens uppdrag att förebygga och motverka rasism mot unga samer. I regeringsuppdraget ingår att genomföra insatser som ska ge kommuner och regioner bättre förutsättningar att förebygga och motverka rasism och fördomar mot unga samer. Insatserna ska ske i samråd med de samiska organisationerna. 

Här kan du läsa mer om uppdraget.

Förra året tog MUCF fram ett poddavsnitt tillsammans med urfolkspodcasten Samesystrar. I avsnittet möts Anna-Marja Persson, grundare av Samesystrar samt Evelina Solsten, samisk influencer och renägare i Tåssåsens sameby i ett samtal om rasism, samiska levnadsvillkor och vilken förändring de hoppas på.  

Du kan lyssna på poddavsnittet här.