Hoppa till huvudinnehåll
 

MUCF:s webbutbildning Öppna skolan nominerad till Publishingpriset

2023-09-22 - 12:44

I april lanserade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, den interaktiva webbutbildningen ”Din roll i skolan”. Nu har den nominerats till Publishingpriset i kategorin utbildnings- och instruktionssajt.

– Det är mycket roligt att utbildningen uppmärksammas. Vi vet att det finns ett stort behov av kunskap kring hur man bemöter unga hbtqi-personer i skolan. Utbildningen är framtagen med och för skolpersonal och vi hoppas att så många som möjligt ska få nytta av den, säger generaldirektör Lena Nyberg.

Publishingpriset, som delats ut sedan 1990, är en årlig jurybedömd tävling ”för lovvärd redaktionell kommunikation och marknadskommunikation”. Juryn består av verksamma kommunikatörer såsom fotografer, grafiska formgivare, filmproducenter, journalister och redaktörer.

MUCF erbjuder flera kostnadsfria webbutbildningar som riktar sig till människor som arbetar med unga, bland annat om hur man samtalar med unga om sexualitet, hälsa, relationer och jämställdhet. Den senaste i raden är ”Din roll i skolan” som är en fördjupning av och som ingår i webbutbildningen ”Öppna skolan- Hbtqi i skolan”

– Utbildningen riktar sig till skolpersonal och fokuserar på hur de kan arbeta praktiskt med hbtqi och olika normer. Utbildningen ger kunskap och verktyg för att kunna skapa en trygg och inkluderande skola för alla elever, säger Suzana Mocevic som är uppdragsledare för Öppna skolan.

”Din roll i skolan” bygger på interaktiva situationer där skolpersonal får möta elever och vårdnadshavare, kopplade till situationer som kan uppstå i det dagliga arbetet. Det handlar exempelvis om inkluderande bemötande, att säga ifrån vid kränkningar, hbtqi i undervisningen och att möta motstånd och kritik.

– I arbetet med att utveckla webbutbildningen har vi haft nära kontakt med rektorer, lärare och annan skolpersonal. Tillsammans med Barnombudsmannen har vi kartlagt vilken kompetens som finns i våra skolor om de här frågorna och vilka behov skolpersonalen har, säger Suzana Mocevic.

I kategorin utbildnings- och instruktionssajt är sju verksamheter nominerade. Vinnaren utses i samband med den årliga Publishinggalan i Stockholm den 8 november.

Läs mer om ”Öppna skolan – Din roll i skolan” på mucf.se

Läs mer om alla webbutbildningar som MUCF erbjuder på mucf.se

Läs mer om Publishingpriset 2023