Hoppa till huvudinnehåll
 

MUCF samlar landets experter till seminarium om killar och heder

2023-10-02 - 07:39

Den 6 oktober samlar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, några av Sveriges ledande experter till ett seminarium kring hedersrelaterat våld och förtryck på temat ”Killar och heder”.

– I samtal om hedersrelaterat våld och förtryck är ofta tjejers och kvinnors situation och utsatthet i fokus. Men hedersnormer och våld präglar också killars situation. Att nå killarna och förstå deras utsatthet är en av nycklarna till förändring, säger generaldirektör Lena Nyberg.

Seminariet fokuserar på killar som socialiseras in i sammanhang som präglas av hedersnormer, deras utsatthet och vad som är viktigt i möten och samtal med dessa unga. Ett viktigt fokus är också det förebyggande arbetet. Seminariet är en del av myndighetens utbildningspaket ”Rätt att veta!”,

Några av de frågor som tas upp är vilka roller som killar som lever med hedersnormer har, vilka förväntningar de möter från familj, släkt, vänner och samhället samt hur deras utsatthet ser ut. En annan viktig fråga är hur hedersnormer och normer kring sexualitet och könsidentitet upprätthålls.

De experter som medverkar är Poya Ashna, kurator Origo Stockholm, Dilek Baladiz, projektledare Botkyrka kommun, Hoshi Kafashi, grundare av Shanazi Hjältar, Talajeh Nasir, Kvinnors nätverk – Linnamottagningen samt Rustem Yunusov, nationell uppdragsledare hbtqi, Migrationsverket.

Moderator för seminariet är Madeleine Söderberg, sakkunnig i hedersrelaterat våld och förtryck och utvecklingsledare på MUCF.

– Vi märker ett stort intresse för det här ämnet och har redan över tusen anmälda till seminariet. Det är mycket roligt för vi vet att det finns ett stort behov av mer kunskap om de här frågorna bland dem som möter unga killar, säger Madeleine Söderberg.

Seminariet arrangeras av MUCF i samverkan med Migrationsverket, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Jämställdhetsmyndigheten och UMO, ungdomsmottagningen på nätet som driver sajterna UMO.se och Youmo.se.


Tid: 6 oktober, kl. 8:30 – 11:45

Plats: Digitalt.

Anmäl och program på mucf.se

Det kommer även att finnas möjlighet för journalister att intervjua medverkande på plats i anslutning till sändningen som sker från Stockholm.

Förfrågningar om intervjuer och för mer information, kontakta press@mucf.se